Köylüler: Türk devleti bizi köyümüzden çıkaramayacak

Türk devletinin saldırısına uğrayan Suredêliler, "Köyümüzü terk etmeyeceğiz" dedi. 

Türk savaş uçaklarının 22 Aralık 2018 tarihinde Kandil'e bağlı Suredê köyüne savaş uçaklarıyla saldırdı. Saldırıda evleri yıkılan köylüler ANF’ye konuştu. Köylüler, "Türk devleti sivilleri hedef alıyor. Buradan göçertmek istiyor ama biz köyümüzü bırakmayacağız" mesajını verdi.

'BURADA SİVİLLER YAŞIYOR'

Türk savaş uçaklarının bombalaması sonucu evi tamamen yıkılan köylülerden Mam Xıdır, Suredê köyünde doğup büyüdü. 90 yaşında. 90 yıldır bu evde yaşadığını belirten ve bombalama sonucu her şeyini kaybettiği dile getiren Mam Xıdır, şunları belirtti:

“Her şeyimi kaybettim. Evim, bahçem, tüm meyve ağaçlarım bombardıman sonucu yok oldu. Türk devleti, 'gerillayı vurduk' diyor fakat burası sivil yerleşim alanıdır. Burada yaşayan hiç gerilla yok. Türk devleti bu bombalamalarla halkı buradan göçertmek istiyor.

'90 YILLIK BİRİKİMİMİ YIKTILAR'

90 yıllık birikim ve anılarım bu evdeydi fakat bu bombardımanla hepsi yok olup gitti. Odamdaki televizyonum, yine halılarım, kimliğim yok olup gitti. Kendi emeğimle biriktirdiğim tüm param yok oldu. Etrafıma bakarsanız görürsünüz, her şeyim yok oldu. Baas tarafından bugüne kadar 5 defadır bu evim yakılıyor, bununla beraber 6 oldu. Fakat bu seferki bombalama ile her şeyim kökünden gitti. Bir tek ben kaldım. Ben de akşam komşuma kadar gitmiştim ki evim bombalandı. 90 yıldır burada yaşayıp gidiyorum. Yaşlı bir adamım. Türkiye bu saldırılarla aslında beni hedeflemiyor. Her gün tüm parçalardaki Kürtlere saldırılar yapılmaktadır. Bu saldırılara karşı Kürtlerin birlik oluşturması gerekiyor. Fakat bunun bilinmesi gerekiyor ki bugün bize yaptığı saldırı yarın daha büyük bir şekilde ona dönecektir. Yaşamım fertlerin elinde değil, Allah’ın elindedir. Türk devleti bu saldırılarla Kürdistan’ı boşaltmak istiyor. Zannetmesin ki biz bu saldırılarla göç edeceğiz. Biz ömrümüzün sonuna kadar kendi topraklarımızda kalmaya devam edeceğiz.”

'CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK'

Bu saldırı sonucu ayağından hafif yaralanan köylülerden Hamin Kak Mıhemed ise şunları söyledi:

“Bizi bu yaşamdan kopartmak istiyorlar fakat biz buraları bırakmak istemiyoruz. Burası bombalandığı zaman meydana gelen zarardan dolayı evimin yolunu tanıyamadım. Çocuklarım saldırılardan kaynaklı korkuyorlar. Can güvenliğimiz yok. Burada yaşamak istiyoruz fakat bu saldırıların da durması gerekir. Burada doğup büyüdüm. Bu  toprakları terk etmek istemiyorum.”

'KENDİ HALİMİZDE İNSANLARIZ'

İbrahim Mehmet Emin Resul adlı köylü de yapılan bombalama sonucu maddi zarara uğradı. Olay anında evinde oturduğunu dile getiren köylü, "Evimiz sarsıldı, pencerelerimiz tuzla buz oldu. Bizler kendi halimizde insanlarız. Şu ana kadar kimseye zararımız olmadı. Bizi buradan göçertmek istiyorlar fakat şehirlere gitsek orada geçimimizi sağlayamayız" dedi.