Kriz Ramazan Bayramı’nı da etkiledi

Ramazan Bayramı öncesinde Van esnafı ekonomik krizden dolayı iş yapamaz hale gelirken, vatandaş ise alım gücü olmadığı için alışveriş yapamıyor.

Ramazan Bayramı’na az bir süre kala vatandaş halen bayram alışverişini yapamadı. Van ve ilçelerinde bayrama iki gün kalmasına rağmen sokaklar ve caddeler bomboş durumda. Her yıl yüzlerce esnafın tezgah açtığı sokak ve caddeler krizden dolayı eski günlerini arar oldu.

Van ve ilçelerinin en işlek cadde ve sokakları önceki yıllarda Ramazan bayramlarında en kalabalık günlerini yaşıyordu. Esnaf, yer yıl Ramazan Bayramı öncesinde yaptığı alıverişle ayakta duruyordu. Yaşanan ekonomik kriz, hem vatandaşı hem de esnafı olumsuz etkiledi. Van esnafı, her bayram öncesi sınır ticaretiyle ucuz mal getiriyordu. AKP’nin sınır ticaretini yasaklaması ile esnaf ucuz mal getirmemeye başladı. Hayvancılığın merkezi konumunda olan Van, AKP’nin politikaları nedeniyle bu özelliğini de kaybetti. Hayvancılık ve tarım darbe almasından sonra vatandaşın alım gücü de düşmeye başladı.

YOKSULLUK HAD SAFHAYA ÇIKTI

İşsizlik ve yoksulluk had safhaya çıktı. İşsizliğin çok yüksek olduğu Van’da gençlerin dörtte üçü işsiz durumda. İşsizlikten dolayı vatandaşların büyük bölümü iş bulabilmek için Türkiye metropollerine gitmek zorunda kalıyor.

Üniversite mezunu ve işsiz olan 4 çocuk babası Aydın Ölmez, Ramazan Bayramı’na iki gün kalmasına rağmen halen bayram alışverişini yapamadığını söyledi. Bayram şekeri ve çocuklarına elbise alacak parasının olmadığını dile getiren Ölmez, “Üniversite mezunuyum ama aylardır işsizim. Daha önce bazen ücretli öğretmenlik yapıyordum, bazen de inşaatlarda çalışıyordum. Şimdi bir yıldır işsizim. Ücretli öğretmenlik yapmak için AKP’den tanıdığın olması gerekiyor. AKP’li değilsen bu memlekette ücretli öğretmenlik bile yapamazsın. İnşaat işi ise ekonomik krizden dolayı durmuş. İşsizler olarak Ramazan Bayramı’nı nasıl karşılayacağız. Para olmadığı için alışveriş yapamıyoruz. Biz alışveriş yapmadığımız zaman esnaf da kazanamıyor” dedi.

HERKESİN HAYATINI ZEHİR ETTİ

Yıllarca kendi köyünde tarım ve hayvancılık yapan ve yaşanan ekonomik krizden dolayı köyden kent merkezine göç eden Adem Kaya ise Ramazan Bayramı’nın kendileri için artık bir anlam ifade etmediğini söyledi. İşsizliğin ve yoksulluğun çok yüksek olduğu bir yerde insanların mutlu olmadığını vurgulayan Kaya, “Bu iktidar herkesin hayatını zehir etti. Bayramlar bile bu iktidarla birlikte anlamsızlaştı. Bu bayramda nasıl mutlu olalım. İş, güç yok. İnsanlar evlerine nasıl ekmek götüreceklerinin derdine düşmüş. Bu yüzden kimsenin bayramı düşünecek hali kalmadı” şeklinde konuştu.