Munzur Dağları maden sahası yapıldı!

TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük, Munzur Dağları'nın maden sahası ilan edildiğini açıkladı. Küçük, "Bu bölgede, dünyanın en değerli temiz suyu kaynakları var" dedi. Küçük, "Bölge insansızlaştıracak, kimliksizleştirecek" uyarısında da bulundu.

Türkiye'de yeraltı kaynakları bakımından en fazla çeşitliğe ve zenginliğe sahip olan Yukarı Fırat havzasında bulunan Dersim'de, her geçen gün yeni maden sahaları açılıyor. 145 maden projesinin bulunduğu kentte, bu kez 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları'nın tamamının maden sahası ilan edildiği ortaya çıktı.

'BU BÖLGEDE DÜNYANIN EN TEMİZ SUYU VAR'

Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, Dersim'deki maden aramalarına ilişkin kaygılarını dile getirirken, “Bu bölgeyi, maden sahası olarak görüyorlar. Bu bölgede, dünyanın en değerli temiz suyu kaynakları var" dedi.

'İNSANSIZ, KİMLİKSİZ BÖLGE...'

60 kilometrelik uzunluğundaki Munzur Dağları'nın tamamının maden sahası ilan edildiğini söyleyen Küçük, maden ve su kaynaklarına sahip olma üzerinde yürütülen güç ve iktidar ilişkilerine dikkat çekti. Küçük, şöyle devam etti: “İsrail ile Filistin arasındaki savaş, din savaşı değildir, su savaşıdır. Bu coğrafyalarda, savaş araçtır. Bu bölgeleri insansızlaştıracak, kimliksizleştirecek. Kimliksizlik, onursuzluktur aynı zaman da. Amaç, bölge insanlarını kendini geçindiremeyecek duruma getirmek."

‘DERSİM TEHLİKEDE!'

Dersim'in tehlike içerisinde olduğuna vurgu yapan Küçük, "Her tarafımızda su akıyor, ama burada pet şişede su içiyoruz. Buranın halkı bunu kanıksamış" eleştirisinde bulundu. Sadece festivaller ile Dersim meselesini anlamanın mümkün olmadığının altını çizen Küçük, "Dersim'in doğasına saygılı bir şekilde o coğrafyada yaşanan sorunları da görmek gerekiyor. Dersim, inanç konusunda dejenere oldu. Bölgenin inancında en küçük canlıya bile saygı vardır. Ancak, bu durum yavaş yavaş kalkıyor” diye kaydetti.

Küçük, coğrafyaları birbirinden ayırmadan ortaklaşılması gerektiğini dile getirerek, şunları belirtti: "Edirne ile Kars'ı, Diyarbakır ile Trabzon'u, İzmir ile Van'ı birbirinden ayırmadan, bütün olarak ortak yaşam içerisinde değiş tokuşu kendi aramızda yaparak üretim modellerini konuşmamız gerekir. Ne için, kimin için, ne zaman, neyi nerede üreteceğimize imece usulüyle karar vermemiz gerekiyor."

‘TÜRKİYE'DE ENERJİ YALANI VAR'

TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük, şunları da ifade etti:

"Türkiye'de bir enerji yalanı vardır. Türkiye'de var olan enerji dönüşüm sistemleri, kullanabilen kapasitenin çok üstündedir. Buna rağmen halen çok enerji tüketiliyor varsayımıyla bazı sektörler, bütün coğrafyaya yoğun olarak yerleştirilen ve bizim kullanım kapasitemizin çok üstündedir. Tamamıyla yabancı sermayenin elinde. Otomatik sistemler ile doğayı alt üst eden sistemlerdir. Buna rağmen hala enerji sistemleri kurmaya çalışıyorsanız, bu yalandır. Toplumu kandırıyorsunuzdur.

Suyumuza, ormanımıza, coğrafyamıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkmalıyız, bizimle birlikte yaşayan canlılara saygı göstermeliyiz. İnsanlar, kentlerdeki hapishanelerde yaşıyor. Bu hapishanelerden kurtulmamız gerekiyor. Yeşillik görmemiz için kentin dışına çıkmamız gerekiyor. Bunun için elbette topraklarımıza döneceğiz ve topraklarımızı koruyacağız."