Muradiye Şelalesi şenlendi

Üzerinde yapılan HES’le yok edilmeye çalışılan Muradiye Şelalesi, debisinin yükselmesiyle birlikte görsel bir şölen oluşturmaya başladı.

Van’ın Muradiye ilçesinde Bendi Mahi Deresi üzerinde bulunan Muradiye Şelalesi, eriyen kar sularıyla birlikte debisi yükselmeye başladı. Yaklaşık 20 metre yükseklikten akan Muradiye Şelalesi her mevsim ayrı bir güzellik oluşturuyor. Ziyaretçileri eksik olmayan şelalenin yanında dinlenme, piknik alanları da bulunuyor.

Doğa harikası Muradiye Şelalesi ve inci kefali balığının üreme yerlerinin başında gelen Bendi Mahi Deresi, yapılan HES’le yok edilmeye çalışıyor. Muradiye Şelalesi, hemen yukarısında yapılan HES’le birlikte yaz aylarında suyu kesiliyor. HES için kesilen suyla birlikte Muradiye Şelalesi ve Bendi Mahi Deresi vadisi susuz kalıyor. Bu durum, sadece Van Gölü’nde yaşayan inci kefali balığının yarı sıra vadide yaşayan binlerce canlının da yok olmasına neden oluyor.

BİNLERCE KİŞİ ZİYARET EDİYOR

Yaz aylarıyla birlikte sıcaklığın birden yükselmesiyle Van, çevre il ve ilçelerinde yaşayan binlerce insan, Muradiye Şelalesi’ne geliyor. 20 metre yüksekten düşen suyun harika görüntüsü, piknik ve dinleme yerlerinin olması nedeniyle ziyaretçileri çekiyor. Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin yarı sıra başka ülkelerden gelen turistler de var.

BU GÜZELLİKLERİ KORUYALIM

İstanbul’dan Muradiye Şelalesi’ni görmeye gelen Halil Arslan, şelale ve çevresinin kendisini büyülediğini belirterek, bu doğal ortamın korunması gerektiğini söyledi. Şelalenin dinlendirici bir yönü olduğunu belirten Arslan, şöyle konuştu: “Bu doğal güzelliği herkesin görmesi gerekir. Çünkü suyu sesi ve şelalenin görselliği insanı dinlendiriyor ve kendisine hayran bırakıyor. Bu gibi yerler giderek yok oluyor. Buranın üzerinde HES yapılmış. Tüm dünya bunun gibi doğal güzellikleri koruma altına alırken, maalesef bizim ülkemizde yok edilmeye çalışıyor. Her yerde HES ve baraj yapılıyor. Doğamızı ranta ve paraya kurban veriyoruz. Herkesi bu güzellikleri koruma çağırıyorum” dedi.