Onlarca Kürt örgüt ABD kararına karşı Brüksel’de toplandı

Onlarca Kürt örgüt ve parti temsilcisi, ABD’nin PKK yöneticileri Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Duran Kalkan’ı hedef alan kararına karşı Brüksel’de toplandı. 

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), bu yıl ikinci özel toplantısını gerçekleştirdi. Mart ayında Efrîn için toplanarak ulusal tutum belirleyen Kürt organizasyonlar, bu kez, ABD’nin kararına karşı bir araya geldiler. 

Brüksel Basın Kulübü’nde (Press Club Brussels) tek ana gündemle toplanan Kürt temsilciler, Türk devletinin işgal tehditleri ve Maxmur’a yönelik saldırısını da değerlendirdiler. 

Toplantıya 50 dolayında parti ve örgütten 100’ü aşkın kişi katıldı. KNK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, toplantı öncesi ANF’ye yaptığı açıklamada, katılamayanların da destek verdiğine dikkat çekerek, 82 dolayında parti ve örgütün ulusal tutumu onayladığını kaydetti. 

SADECE KDP KATILMADI

Doğu, Kuzey, Batı ve Güney Kürdistan’da temsili olan hemen hemen tüm partilerin katılım sağladığı ya da mesajları ile destek sunduğu toplantıya sadece KDP’nin yer almadığı gözlendi. 

Toplantıya katılanlar arasında dört parçadan, Kongra-Gel, PJAK, KODAR, YNK, PYD, Komele, Parti Sosyalisti Demokrati Kurdistan, El Parti Demoqrati Kurd, Partiya Komunista Kurdistan, Partiya Çep a Kurd li Suriya, Partiya Kesk a Kurdistan, Hizbi Komunisti Krekari Kurdistan ve Soraya Demokratik Parti gibi partilerin yanı sıra HDK-Avrupa, KCDK-E, TJK-E, PKAN, FEDA, Tev-Çand, Enstituya Kurdi, KOMAW, Kurdipedia gibi sivil toplum örgütler de bulundu.

Açılış konuşmasını yapan Zübeyir Aydar, ABD’nin 6 Kasım’da aldığı kararı hatırlatarak, bunun haksız bir karar olduğunu vurguladı ve ulusal bir tutum için bir araya geldiklerini söyledi. Aydar, bu toplantıda ulusal tutum belirten ortak bir deklarasyon ve ABD’ye açık bir mektup çıkmasını umut ettiklerini kaydetti. Aydar, ayrıca Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rojava’ya yönelik yeni işgal tehdidi ve bir gün sonrasında da Maxmur ve Şengal’e yönelik hava saldırısına da dikkat çekerek, “Rojava’nın kazanımlarının korunması gerekiyor” dedi. Aydar, toplantıda “Kürdistan halkının vicdanı olarak” bir karar çıkarmayı umut ettiklerini vurguladı. 

'TÜRK DEVLETİ FAŞİST BİR TEHDİT OLUŞTURUYOR'

Toplantının organizatörü KNK’nin Eş Başkanı Rebwar Reşid, ilk konuşmayı yaptı. ABD’nin kararında hedef aldığı üç PKK öncüsünden ikisinin KNK üyesi olduğunu hatırlatırken, her üçünün de tüm yaşamlarını Kürt özgürlüğüne verdiğini kaydetti.  Türk devletinin tehditleri ve saldırılarına dikkat çeken Reşid, Maxmur ve Şengal’e saldırıları kınayarak, Türk devletinin Kürdistan’ın her parçası üzerinde faşist bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Bu saldırıların Erdoğan için bir başarı olmadığına dikkat çeken Reşid, Türk rejiminin askeri ve siyasi olarak zor bir durumda olduğunu söyledi. 

KARTAL: KÜRTLER ARTIK BU PAZARLIĞA SON VERMELİ

Kongra-Gel Eş Başkanı Remzi Kartal, bu toplantıyı kamuoyu açısından son derece önemli gördüklerine vurgu yaparak, ABD kararına karşı ortak bir mesaj gönderilmesi gerektiğini kaydetti. Kartal, Türk devletinin saldırılarına dikkat çekerek, “BM’nin, Maxmur’a saldırı karşısındaki sessizliğini kınıyoruz. Dünyanın gözleri önünde Kürdistan topraklarında saldırı oldu. Buna karşı sessizlik Kürt halkı için ağır bir durumdur” dedi. Kartal, buna karşı da Kürt halkının sesi olarak uluslararası topluma bir mesaj göndermenin önemli olduğunun altını çizdi. Türk devletinin 300 kilometre sınırı geçerek mülteci kampına saldırdığına işaret eden Kartal, “Bu saldırı bir ittifak halinde oldu, ABD, uluslararası koalisyonu ile danışıklı yapıldı. Yeni bir pazarlık değil, 100 yıldır Kürtler üzerinden bu pazarlık yapılıyor. Artık bu pazarlığa son verilmeli ve bunun için Kürtler seslerini birleştirmeli” dedi. Kartal, “Kürdistan siyasetinin ortak bir karar almasına ihtiyaç var” vurgusunda bulundu. 

YNK TEMSİLCİSİ: SİYASİ BİR TUTUM ALINMALI

YNK adına Şêx Şemal, Maxmur’a saldırının hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bu tüm Kürt çevrelerine yönelik saldırıdır. Şiddetle mahkum edilmeli” dedi. Maxmur’un askeri bir kamp olmadığını ve mültecilerin yeri olduğunu belirten Şemal, Kürdistan hükümetinin bu saldırıdaki rolünü de sorgulayarak, tepki gösterdi.  Şemal, teşhir etmek yerine siyasi bir tutum almak gerektiğinin önemine vurgu yaptı. Türk devletinin saldırılarla sonuç almayacağının altını çizen Şemal, “Ne kadar öldürseler de Kürt sorunu çözülmez. Demokratik süreçle, diyalogla ancak bu mümkündür. Müzakere olmadan hiçbir sonuca varamazlar” diye konuştu. 

Hizbi Demokrati Kurdistan adına konuşan Xalid Hesenpur, PKK öncülerinin ABD’nin listesine alınmasının Kürt halkı üzerinde etkisi olduğuna dikkat çekerek, bu kararın Kürt halkına karşı olmanın da ötesinde demokratikleşmeye karşı olduğunu söyledi.  ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan kararı geri almasını isteyen Hesenpur, zira bu kararın sadece PKK değil, tüm Kürt siyasetini etkilediğini söyledi. 

PYD: ULUSLARARASI KOALİSYON TUTUMUNU GÖZDEN GEÇİRMELİ

PYD adına Şêrwan Hesen, ABD’nin aldığı kararı yerinde bulmadıklarını ve kınadıklarını söyledi.  Hesen, uluslararası koalisyonla yapılan ittifaka rağmen Türk saldırılarına karşı sessiz kalınmasına tepki gösterirken, “Uluslararası Koalisyon tutumunu gözden geçirmeli. NATO’nun silahlarını kullanan Türkiye, halkımıza saldırıyor, mültecileri hedef alıyor” dedi.