Polisin hakaret ve taciz noktaları

Türk devlet güçleri, Cizre’de, onlarca polis kontrol noktası ile 'güvenlik' adı altında halkı taciz ediyor.

Temmuz 2015 tarihindeki öz yönetim direnişlerinin başlamasından itibaren Şırnak ve ilçelerinde, neredeyse her ilçe ve köyün giriş-çıkışlarına konulan polis kontrol noktaları halkın seyahat etme hakkını engellemeye devam ediyor. Halk üç saatte ulaşacağı mesafeye ancak altı saatte ulaşabiliyor. Yapılan bu uygulamalar OHAL koşullarının ötesinde olmakla birlikte Kürdistan halkının fiziksel sıkıntılarının yanı sıra duygusal kırılmalarına da neden oluyor. OHAL bahane edilerek kurulan bu noktaların resmiyette OHAL kaldırılmasına rağmen hala faaliyet göstermesi ise akıllara başka sorular getiriyor. Hemen hemen her tepesinde askeri bir üs noktası bulunan Şırnak ve ilçelerine, GBT kontrolünden geçmeden girmek imkansız.

HER KÖY AYRIMINDA 1 TACİZ NOKTASI

Uzun araç kuyruklarının oluştuğu 29 polis kontrol noktasından 6’sı Şırnak merkezde, 8’i Cizre’de, 2’si Güçlükonak’ta, 4’ü Silopi’de, 3’ü Beytüşşebap’ta, 2’si Uludere’de ve 4’ü de İdil ilçesinde bulunuyor. Yolları birbirinden ayrılan her köyde neredeyse birer tane bulunan askeri noktalarda da yer yer kimlik kontrollerinden dolayı insanlar uzun bir süre beklemek zorunda kalıyor. Araç sürücülerinin noktalara yaklaştıkları vakit araçlarında çaldıkları müzikten, yapılan sohbetlere kadar her şeye ekstra dikkat ederek kontrolden geçmeleri de halkın üzerindeki baskıların ciddiyetini ortaya koyuyor.

ŞOFÖRLERE AJANLIK TEKLİFİ

10 yıldır Şırnak-Cizre arası dolmuş hattında şoförlük yapan Kemal Güzen, kendilerine ajanlık tekliflerinin yapıldığını, yolcular arasında geçen konuşmaların da polislere anlatmaları konusunda baskı yaşadıklarını söyledi. Güzen, "Son 2 yılda birçok yeni şoför başladı işe, aralarında bu ajanlık tekliflerini kabul edenlerin de olduğunu düşünüyoruz. Şoförler olmazsa, müşteriler içinde illa Kürtçe bilen polisler oluyor. Halkın kamusal alanlarda biraz daha dikkatli olması gerek" diye konuştu.