Saray halkı kayyumları göndermeye hazırlanıyor

HDP’nin 2018 yılının genel seçimlerinde yüzde 80 oy aldığı Van’ın Saray İlçesi, bu defa kayyumları yüzde 90 oy ile göndermeyi planlıyor.

Van’ın en doğusunda ve İran sınırında yer alan Saray İlçesi, Iğdır’ın küçük bir prototipi olarak duruyor. Farklı etnik kökenlerden insanların da yaşadığı Saray’da HDP’nin önümüzdeki yerel seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Saray ilçesi özellikle yoksulluk ve Kapıköy Sınır Kapısı ile sık sık gündeme gelen bir yer. Yine kaçakçı oldukları iddiasıyla 1943 yılında 33 köylünün (33 Kurşun) kurşuna dizildiği ilçede yine Mazot kaçakçılığı iddiasıyla 16 yılda 100 köylünün infaz edildi.

Özalp ile birlikte ilçenin geçim umudu olan Kapıköy Sınır Kapısı ise AKP’li Bakan Kürşat Tüzmen tarafından ‘Örgüte finansal destek sağlıyor’ gerekçesiyle 2004 yılında kapatıldı. 15 yılda AKP’lilerin 7 defa açılış töreni düzenlediği sınır kapısı bir türlü açılmadı. Saray halkının bu olumsuz tarihi değiştirmek için 2014 yılında seçtiği DBP’li Belediye Başkanlarından Abdülkadir Çalışkan 7 yıl hapis cezasına çarptırılırken, belediyeye kayyum atandı. Saray halkı şimdi bu olumsuz gidişata son vermek için sandığa gidecek. HDP’nin Saray’da çıkardığı adayları tanıyalım.

CAZİYE DUMAN KİMDİR?

1990 yılında Hakkari'nin Marnis köyünde dünyaya geldi. 1992 yılında köy boşaltmaları nedeniyle Van'a göç etmek zorunda kaldılar. Eğitim hayatına Van'da başlayan Duman, ilk-orta ve lise eğitimini Van'da tamamladı. 2012 yılında DÖKH aktivisti olarak kadın çalışmalarına başladı. 2014 yılında DBP Van il Eşbaşkan yardımcılığı 2015 yılında atama ile il Eşbaşkanlığı görevlerinde bulundu. 2016 yılında kongre ile tekrar DBP Van il Eşbaşkanlığına seçildi. DBP Van il eşbaşkanıyken siyasi nedenlerden dolayı 18 ay cezaevinde kaldı. Tahliye olduktan sonra tekrar HDP kadın aktivisti olarak görev aldı. 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde HDP'den Saray Belediyesi Eşbaşkan adayı olan Caziye Duman evli ve 2 çocuk annesidir.

ŞAHABETTİN BİLMEZ KİMDİR?

1972 yılında Saray'da dünyaya geldi. Daha sonra Özalp'a bağlı Damlacık (Reşkan) köyüne yerleştiler. Köyde okul olmadığı için her gün yaya yürüyerek en yakın köy okulu olan A. Turgalı köyünde ilk okulu okudu. Ortaokul ve lise eğitimini Özalp ilçesinde tamamladı. Lise eğitiminden sonra 10 yıl boyunca medrese eğitimini gördü. 1990'larda çeşitli illerde inşaat sektöründe taşeronluğa başladı. 2014 yılında kurulan HDP Saray ilçe eşbaşkanlığına seçildi. 2017 yılında kongreye giden HDP'de tekrar eşbaşkan olarak seçildi. 31 Mart 2019'da yapılacak olan yerel seçimlerde HDP'den Saray Belediyesi Eşbaşkan adayı olan Bilmez, evli ve 4 çocuk babasıdır.