Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim'de anıldı

Dersim'de Seyit Rıza ve arkadaşları anıldı. Anmada konuşan HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, "Aynı anlayış iktidarda" mesajını verdi.

Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilmelerinin 81’inci yılında Dersim'deki Seyit Rıza Meydanı’nda anma düzenlendi. Dersim Demokrasi Güçleri tarafından organize edilen anmaya HDP Eş Başkanı Sezai Temelli ve partili milletvekilleri Alican Önlü, Dilşat Canbaz, Zeynel Özen, Ali Kenanoğlu ve Kemal Bülbül’ün yanı sıra Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Demokratik Aleviler Derneği (DAD) Eş Genel Başkanları Selda Güneş ve Musa Kulu katıldı.

'YAŞANANLAR SOYKIRIMDI'

Ortak açıklamayı DAD Eş Genel Başkanı Selda Güneş yaptı. Güneş, "Günümüzde dahi yaramız kanamaya devam etmektedir. Cumhuriyet öncesi ve sonrası tekçi zihniyetin karşısında olanlara yönelik zulüm, zalimlerce günümüze kadar devam ettirilmektedir” dedi.

Dersim’de yaşananların soykırım olduğunu söyleyen Güneş, devletten yüzleşmesini istedi. Güneş, şunları söyledi: “Çocuklar, bilhassa da kız çocukları ailelerden kopartılarak başta subay olmak üzere çeşitli ailelere savaş ganimeti olarak pay edilmişlerdir. Mağaralara sığınan kadın ve çocukların zehirli gazlarla katledilmesinin yanı sıra köylerinden toplanan masum insanlar ayrımsız kurşuna dizilmiş veya uçurumlardan atılmışlardır. Faşizmin kin ve kanla beslenen öfkesi saldırganlıkta sınır tanımamış, sadece Dersim'e karşı değil aynı zamanda tüm insanlığa karşı suç işlemiştir."

TALEPLER

Güneş, daha önce de dile getirilen şu talepleri yeniden sıraladı: “Arşivler açılsın Dersim ismi iade edilsin. Dersim soykırımı kabul edilsin, gerekleri yerine getirilsin. Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın. Coğrafyamızın, dillerimizin ve Alevi inancımızın üzerindeki zulüm politikalarına son verilsin.”

TEMELLİ: AYNI ANLAYIŞ İKTİDARDA

Anmaya katılan HDP Eş Başkanı Sezai Temelli de sözlerine yaşamını yitirenleri anarak başladı.

“Dersim katliamının acısı ile yüzleşme gerçekleşemezse, dile getirilen talepler yerine getirilemezse, bu topraklara barış ve huzur gelmez” diyen Temelli, şöyle devam etti: “Bu acıyla bir kez daha burada buluşmaya geldik. Aynı zamanda diz çökmeyenlerin gücünden güç almak için geldik. Dersim, zulme, şiddete, soykırıma karşı bir isyandır. Dersim öncesi ve sonrasına baktığımızda aslında zulüm hiç bitmemiş.”

Aynı anlayışın şu anda da iktidarda olduğunu söyleyen Temelli, “Bugün Dersim’i yeninden yeniden yaşıyoruz. Aynı zulüm, şiddet, savaş anlayışı her yeri kaplamaktadır. Bugün de Dersim’in dağları bombalanıyor, ormanları yakılıyor. Aynı zulüm devam ediyor” dedi.