Temelli ve beraberindekiler Amed Barosunu ziyaret etti

Amed Barosu’nu ziyaret eden HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, “Türkiye'de en büyük adaletsizliklerin yaşandığı yer mahkemelerdir. Bu mahkeme salonlarında yaşanan adaletsizliğinin giderilmemesi acısına ve maliyetine, bütün bir ülke katlanıyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Sezai Temelli, geçtiğimiz günlerde yeni yönetimi seçilen Amed Barosu'nu ziyaret etti. Temelli'ye, HDP Amed milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, Musa Farisoğulları, İmam Taşçıer ve Selçuk Mızraklı ile HDP Amed İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Eşbaşkanı İbrahim Çiçek eşlik etti.

Baro binasında Temelli ve beraberindekileri, Amed Baro Başkanı Avukat Cihan Aydın ve yöneticileri karşıladı.

Burada kısa bir açıklama yapan HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, ziyaret amaçlarının baro yönetimine seçilen avukatları kutlamak için geldiklerini belirtti. Yeni yönetime başarılar temennisinde bulunan Temelli, "Önümüzdeki süreç çok önemlidir. Sorumluluklarının taşınacağı bir dönem olduğunun farkındayız. Bu zor görevde kendilerine başarılar diliyoruz. Diyarbakır Barosu, tarihine sahip çıkarak yoluna devam edecektir" dedi. Toplantı salonunda bulunan Sur'da 2015 yılında açıklama yaptığı sırada öldürülen Tahir Elçi'nin fotoğrafını gösteren Temelli, "Tahir Elçi, önceki ve sonraki baro başkanlarında gördüğümüz mücadelenin, önümüzdeki dönemde de devam edeceğinden kuşkumuz yoktur. Bu bir adalet mücadelesidir" diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK EKSİKLİĞİ ADALET’

Türkiye'nin her yerinde, siyaset alanında barış ve demokrasi mücadelesini verdiklerini belirten Temelli, mücadelelerini de kararlı bir şekilde sürdüreceklerini vurguladı. Türkiye'de en büyük eksikliğin adalet olduğuna dikkat çeken Temelli, "Her yerde adaletsizlik yaşanıyor. Maalesef, olmaması gereken bir şey var. Türkiye'de en büyük adaletsizliklerin yaşandığı yer mahkemelerdir. Bu mahkeme salonlarında yaşanan adaletsizliğinin giderilmemesi acısına ve maliyetine, bütün bir ülke katlanıyor. Bağımsız ve tarafsız yargı sözcüğü, Anayasa'da yazmasına rağmen sanki bununla alay edilircesine yargı her geçen gün taraflı ve bağımlı hale geliyor. Yargı üzerinde, bir vesayet sistemi var. Son günlerde davalarda yaşananlar da bunun örneğidir. Dün Bekir Kaya'ya verilen ceza, bu durumun sahnelenmesiydi" diye konuştu.

Türkiye'de hukuksuzlukların yaşandığı bir dönemde avukatlara çok büyük sorumlulukların düştüğüne işaret eden Temelli, şöyle konuştu: "Sadece sanıkları savunmak değil. Dünyanın en iyi avukatları bu ülkede yetişiyor. Çünkü böyle bir ceza sistemine karşı sanıkları savunmak başlı başına bir mucizedir. Barolarımıza ve avukatlarımıza, Türkiye'deki bu çarpık sisteme karşı mücadele etme görevi de düşüyor. Çünkü adalet salonlarına bir adalet dönecekse bu sevgili avukat arkadaşlarımızın mücadelesiyle gelecek. Bu anlamda en önemli rol Diyarbakır Barosu'na düşecek, bölgedeki barolara düşecek. Türkiye, başlı başlına bir adaletsizliğe sürüklendi. Bu durumdan en büyük payı bu bölge aldı. Buradaki acılar ve adaletsizlikler çok büyük. Bunlara karşı mücadelede, biz siyaset alanında tabi ki önemli sorumluluklar üstleniyoruz, avukatlara ve barolara büyük sorumluluklar düşüyor. Yanındayız, sizi desteklemek bizim için ayrı bir onurdur."

AYDIN: TÜRKİYE’DE HUKUK ALANINDA ÇOK CİDDİ SORUNLAR VAR

Amed Baro Başkanı Av. Cihan Aydın, baronun tarihi bir mirasının olduğunu belirterek, "Dolayısıyla, çok ağır bir sorumluluk altında olduğumuzu biliyoruz. Sizler, bize epey yük yüklediniz. Bunların farkındayız" dedi. Bir hukuk örgütü olduklarını kaydeden Aydın, "Hukuk yoksa hiçbir şey yoktur. Dolayısıyla, bu konuda bütün sivil toplum örgütleriyle, siyasi partilerle ortak paydada buluşmada hiçbir tereddütümüz yok. Kimse bize şunu demesin, 'siz bir meslek örgütüsünüz ve yerinizde durmanız lazım'. Elbette, meslek örgütüyüz ve meslektaşlarımızın hakkını ve hukukunu koruyacağız. Ama bunun yanında Türkiye'deki her bir yurttaşın da hakkını ve hukukunu koruma gibi bir sorumluluğumuz var. Bizzat, avukatlık kanunu bu sorumluluğu bize yüklemiş durumda. Dolayısıyla, bizim ortak paydamız insan hakları, temel hak ve özgürlükler ve hukukun üstünlüğü meselesidir. Temel düsturumuz budur. Biz, Türkiye'de bu alanlardaki sorunların giderilmesi için bizimle dayanışma içerisinde olma iradesini ortaya koyan herkesle çok açık bir şekilde çalışmaya varız" diye konuştu.

Türkiye'de hukuk alanında çok ciddi sorunların olduğunu dile getiren Aydın, "Bu konuda, üzerimize düşeni yapmaya da gayret ediyoruz. Demokrasi bloğunu, biraz daha genişletmemiz lazım. Ortaklaşmamız lazım. Bu konuda, baro olarak elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu.