Tutsak yakınları: Açlık grevlerini sahiplenelim

Tutsak yakınları, İHD Dersim Şubesi'nde toplantı düzenleyerek, cezaevlerinde işkence olduğuna dikkat çekti ve duyarlılık çağrısında bulundu. Aileler, açlık grevlerini sahiplenmeye de çağırdı.

Tutsak aileleri, Elazığ Kampus Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi’nde basın açıklaması düzenledi. Toplantıya Dersim Devrimci Güçbirliği Belediyesi eşbaşkan adayları Nurşat Yeşil ve Hıdır Demir ile HDP Milletvekili Kemal Bülbül’ün yanı sıra çok sayıda tutsak ailesi katıldı. 

'AÇLIK GREVLERİNE SESSİZ KALMAMALIYIZ'

Aynı zamanda tutsak yakını olan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Özlem Toprak, konuşmasına Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevini selamlayarak başladı. 1 Mart itibarıyla tüm cezaevlerinde açlık grevlerinin başladığına işaret eden Toprak, "Halkların barış içinde yaşaması için Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce sonlandırılması gerekmektedir. Biz tutuklu yakınları aileleri olarak tecride karşı yapılan direnişe sessiz kalmamalıyız. Bu açlık grevlerinin ölümle sonuçlanmaması için tüm kamuoyunun sessiz kalmayıp bu sese ortak olmasını istiyoruz” dedi.  

'CEZAEVLERİNDE İŞKENCE VAR'

Toprak, tüm cezaevleri gibi Elazığ Cezaevi’nde de baskı ve işkencelerin olduğunu belirterek, “Özellikle A takımı diye adlandırılan bir grup gardiyan, kurum müdürü yardımcısı olan Ercan adlı şahıs, siyasi tutsakların odalarına girip tutsaklar için, 'şu adamı vurun' talimatı veriyor. Bu talimattın ardından birkaç tutuklu dövülerek bacağı, kolu ve kaburgaları kırıldığı bilgisi bize ulaşmıştır” diye kaydetti.

Açlık grevinde bulunan tutsaklara yönelik de psikolojik baskı ve yıldırma politikalarıyla saldırıldığını ifade eden Toprak, keyfi uygulamalarla hasta tutsakların hastaneye götürülmediğini kaydetti. Toprak, cezaevi kampüsü içinde yer değişikliği yapıldığı zaman ise siyasi tutsaklara çıplak arama dayatılarak işkence yapıldığını aktardı.