Uluslararası heyet Amed’deki ziyaretlerini tamamladı

Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon Amed’deki ziyaretinin üçüncü gününde, MEBYA-DER, DFG ve baro başkanlarıyla bir araya geldi.

Tecride karşı hukukçu, gazeteci ve akademisyenlerden oluşan ve 7 farklı ülkeden Türkiye’ye gelen 36 kişilik Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon’un 12 üyesinin ziyaretleri üçüncü gününde devam etti. Delegasyon üyelerinin bir bölümü Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) bir bölümü ise Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’ni(DFG) ziyaret etti. Heyet son olarak bölge baro başkanları ile bir araya geldi. 

MEBYA-DER’e yapılan ziyarette heyeti derneğin eşbaşkanları Yüksel Almas, Şehmus Karadağ ve dernek yöneticileri karşıladı. Ziyarette, 11 Nisan 2020’de, Diyarbakır Adliyesi’nde HPG’li Agit İpek’in cenazesinin üç yıl aradan sonra kargo ile alan annesi Halise Aksoy da yer aldı.

MEBYA-DER ziyaretinde eşbaşkan Şehmus Karadağ, Kurdistan’daki savaştan söz ederek cenazelere ve mezarlara yönelik saldırılara ilişkin bilgi verdi. Türk devletinin Kurdistan Özgürlük Gerilalları’na yönelik kimyasal silah saldırılarına da işaret eden Karadağ, bu anlamda bağımsız bir komisyon kurularak bölgede araştırılmasını talep etti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılmasıyla barış ortamının sağlanabileceğini dile getiren Karadağ, CPT’nin sorumluluğuna işaret ederek Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. 

MEBYA-DER’in diğer Eşbaşkanı Yüksel Almas da çalışmalarının devlet tarafından engellendiğini belirterek, bu nedenle uluslararası heyetlerden dayanışma beklentilerini ifade etti.

GAZETECİLERE YÖNELİK BASKILAR

DFG’ye yapılan ziyarette ise heyeti derneğin eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Genel Sekreter Cuma Daş ve dernek yöneticisi Hakkı Boltan karşıladı. 

Müftüoğlu, Kürt gazeteciler başta olmak üzere Türkiye’deki gazetecilerin karşılaştıkları zorlukları ve son 7 ay içerisinde gerçekleştirilen soykırım operasyonlarında 25 Kürt gazetecinin tutuklandığını aktardıktan sonra her iki operasyonun ayrıntılarına ve gazetecilerin cezaevlerinde yaşadıklarına ilişkin bilgi verdi. 

Heyet son olarak Amed, Şırnak ve Van Baro Başkanları ile bir araya geldi. Ziyarette Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz ve Amed Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecritle birlikte Kurdistan’da temel hakların kullanımı ve baskıcı uygulamalara dair aktarımlar yaptı.

Ziyaretler soru-cevapla son buldu.