Van’da 13 tutsak tedavi edilmedi

Van’da hastane koşulları ve dayatmaları reddederek cezaevine geri götürülen tutsakların tedavileri halen yapılmadı.

Açlık grevi ve ölüm orucu direnişini zaferle bitiren siyasi tutsaklardan ölüm orucuna giren 17 tutsak, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Yüzüncü Yıl Dursun Odabaşı Tıp Merkezine götürülmüştü. Yüzüncü Yıl Araştırma Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'ne götürülen 13 ölüm orucu direnişçisi, hastane koşullarının kötü olduğunu belirterek, tedaviyi kabul etmediği için cezaevine geri götürülmüştü. 6 gün geçmesine rağmen, tutsakların tedavileri halen yapılmadı.

Ziyarete giden tutsak aileleri, tedavi edilmeyen çocuklarının sağlıklarının daha da kötüye gitmesinden endişe ettiklerini söyledi. Aileler, sivil toplum örgütlerinin bir an önce harekete geçmesini istedi. Tedavilerinin başlaması gerektiğini belirten aileler, “Çocuklarımızla bu hafta yaptığımız görüşmede bizlere, ‘hastane koşullarının hijyenik olmadığı için tedaviyi kabul etmedik’ dediler. Çocuklarımızı Yüzüncü Yıl Araştırma Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'ne götürmüşler. Hastanenin altında bodrum gibi bir yerde tedavi yapmak istemişler. Tutsakların tedavi diye götürdükleri yer havasız, penceresiz, rutubetli ve çok kirliymiş. Bu koşullar nedeniyle çocuklarımız tedavi kabul etmemişler” dedi.

Eylemin bitmesinin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen halen tutsakların tedavi edilmemesine tepki gösteren bir tutsak ailesi, şöyle konuştu: “Çocuklarımızın bir an önce tam donanımlı bir hastaneye kaldırılmalı. Sağlıklarına tam kavuşması için tedavileri bir an önce yapılmalı. Biz tutsak aileleri olarak, çocuklarımızın hep arkasında olduk. Gerekirse yine meydanlara çıkarız. Bu hukuksuzluğa son verin ve çocuklarımızı tedavi ettirin. Ayrıca sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler hemen harekete geçmeli, süreci takip etmelidir.”