Van’da ‘oy’una devam

HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlarına mazbatalarının hala verilmemesi ve Erciş’te oyların halen sayılmaya devam edilmesi, AKP’nin oyun çevirdiğini gösteriyor.

Yerel seçimlerinin üzerinden bir haftadan fazla zaman geçmesine rağmen Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerin seçilen HDP’li eşbaşkanlarına halen mazbataların verilmemesi, yolsuzlukların üstünün örtmek için zaman kazanma veya yeni bir hilenin hazırlığı olarak görülüyor.

HDP, Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 54 oy oranı ve 261 bin oyla kazanırken AKP ise yüzde 40 oy oranıyla 196 bin oy aldı. Van Büyükşehir Belediyesi seçiminde HDP, AKP’ye 65 bin oy farkı olmasına rağmen eşbaşkanlara mazbataları verilmiyor.

Erciş Belediyesi seçimlerinde ise HDP 35 bin 600 oy alırken, AKP ise 33 bin oy aldı. Arada 3 bine yakın fark olmasına rağmen AKP’nin YSK’ya itiraz etmesiyle oylar yeniden sayılıyor. Seçim üzerinde bir hafta geçmesine rağmen sayım işlemi bitmedi. HDP’nin kazandığı bir diğer belediye de İpekyolu Belediyesi. HDP, AKP’ye 20 bin oy farkı atmasına rağmen mazbatalar bekletiliyor. AKP, İpekyolu ilçesinde oyların yeniden sayılması için YSK’ya başvurdu.

HDP, Hakkari Belediyesi için de AKP’ye 10 bin oy fark attı ama AKP, geçersiz sayılan 1 bin 200 oyun yeniden sayılması için YSK’ya başvurdu. Hakkari’de AKP’nin başvurusu kabul edilse bile ve bütün geçersiz oylar AKP’ye verilse bile sonuç değişmiyor.

HARD DİSKLER SÖKÜLÜP GÖTÜRÜLDÜ

HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlarına mazbatalarının verilmemesinin nedeni olarak iki ihtimal üzerinde duruluyor. Zaman kazanılarak yolsuzlukların örtbas edilmesi, belgelerin yok edilmesi veya yeni bir hileyle gaspa yönelmesi. Güvenlik gerekçesiyle adını açıklamak istemeyen bir belediye çalışanı, belediyede bulunan tüm bilgisayarların hard disklerin söktürüldüğünü söyledi. Bunun sadece Büyükşehir’de değil, İpekyolu’nda yapıldığını vurguladı.

7 GÜNDÜR 342 SANDIK

Erciş ilçesinde HDP’nin zaferiyle sonuçlanan seçimde AKP’nin oyların yeniden sayılması için YSK’ya yaptığı itiraz kabul edildi. YSK, AKP’nin talebinin kabul etmesiyle birlikte oylar yeniden sayılmaya başlandı. 342 sandık, 7 gündür sayılmasına rağmen bitmedi. Gelen bilgilere göre belediyede kalan malların büyük bölümünün satıldı, belediyeye ait araç ve gereçler, diğer devlet kurumlarına hibe edildi. Son bir hafta içinde belediyenin yaklaşık bir milyon lira değerinde malı satıldı.

HAKKARİ’DE DE AYNI OYUN

Hem Van’daki hem de Hakkari belediyelerinde AKP’nin oyalama oyunu vatandaşın tepkisine neden oluyor. Özellikle Hakkarili bir vatandaş, AKP’nin belediyede iki yıl boyunca yaptığı yolsuzlukların üstünü örtmek için böyle bir oyuna gittiğini söyledi.