Van’da tarım alanları imara açılıyor

Van’da yaşanan çarpık kentleşmenin ardından şimdi de tarım alanları imara açılıyor. DSİ’nin aldığı kararla bitme noktasına gelen tarım ve hayvancılığa yeni bir darbe vurulmuş olacak.

Devlet Su İşleri (DSİ) Van Müdürlüğü, Van’da bazı tarım arazilerinin tarımsal işlevini kaybettiğini belirterek sulama tesislerini kapatma kararı aldı. DSİ tarafından geçen Mart ayında alındığı ortaya çıkan kararla bir çok tarımsal alanın da imara açılması planlanıyor.

DSİ tarafından alınan karar şöyle: “Sulama alanı içinde, arazinin eğimi, kot yüksekliği, tesviye durumu, bitkisel yüzey örtüsü (ağaçlar, yüksek çalılar) taşlık ve benzeri gibi topografik şartların olumsuzluğu sebebiyle sulanamayan, kuru tarım yapılan ve/veya boş bırakılan sahaları oluşturmaktadır. 1950 yılında işletmeye açılan Van sulamasının su kaynağı, şamran membaları, sıhke göleti ve Keşil gölünden oluşan 6345 hektardır. Van sulamasının her üç su kaynağından faydalanılarak sulanan ve Van şehir merkezinin yoğun yerleşim alanı olan net 1282 hektarlık kısmı tamamen yerleşim alanına dönüştüğünden Genel Müdürlük Makamının yazıları ile revize edilmiş sulama alanı 5063 hektar olarak tespit edilmiştir. Bu nedenle bu alanların işletme envanterinden düşürülmesine…”

ÇEV-DER: BU KARAR KABUL EDİLEMEZ

Tarım alanlarına yönelik 58 yıldır hizmet veren sulama tesislerinin durdurulmasıyla tarımsal alanların yok edileceğini kaydeden Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, şunları söyledi: “Daha önce Van’da akan kanallar, yeşillik alanlar yok edildi. Şimdi DSİ tüm tarlaları, tarım alanları, bağ bahçeleri imara açıyor. Tarım Arazilerini Koruma Kanunu’na göre bunlar suçtur. Buna asla izin verilmemesi gerekiyor. Çok ciddi bir tarım alanı yok ediliyor. Van Havzası içinde tarım alanı diye bir şey kalmadı. Devasa Şamran Kanalı artık sulama yapmaktan çıkarıldı. Keşiş Gölü, Akdamar Deresi sadece kanalizasyon dereleri olarak kaldı. Tarım alanları rant alanına çevriliyor. DSİ yer altı yer üstü sularını korumak zorundadır. İnsanlarımız nefes alamaz hale getirilecek. Çarpık kentleşme ile Van büyük bir beton köy haline getiriliyor. Doğasız bir yaşam yaratılıyor. Tarım alanları ve hayvancılığa son darbe vuruluyor.”