‘Yeni belediyede üzerimize büyük görev düşüyor’

HDP'nin Cizre Belediye Eşbaşkan adaylarından Mehmet Zırığ, “Cizre halkı yüzde 82 oy alarak iradesini ve kendi kendilerini yönetebileceklerini ortaya koydu. Cizre halkı daha önce yüzde 82 oy çıkardıysa, bu sene inanıyoruz ki yüzde 90 çıkaracaktır” dedi.

31 Mart yapılacak olan yerel seçimler de Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Cizre’de Eşbaşkan adayı olarak gösterilen isimlerden biri olan Mehmet Zırığ, seçimleri kazandıkları takdirde kente dair yapacakları projelerini ANF’ye anlattı.

Yaklaşık 4 yıldır AKP ve MHP ittifakının halkın iradesine saldırdığını ifade eden Zırığ, “Kayyumun amacı halkın demokrasi ve kendi kendini yönetme haklarını ellerinden almaktır. Kayyum halkın iradesini gasp etmek için bir araç olarak kullanıldı. Onlar Kürtlerin 40 yıldır elde etmek için direniş verdiği kazanımlarına el koymak istiyorlar. Cizre de en çok baskıların uygulandığı ve devletin bütün yöntemlerini kullanarak talan ettiği kentler arasında yer alıyor. Kenti yıktılar, halkın iradesini gasp ettiler” diyerek yakın geçmişte yaşananları bir kez daha hatırlattı.

‘CİZRE İRADESİNİ NET BİR ŞEKİLDE ORTAYA KOYACAK’

Cizre’nin, Türkiye’deki bütün kentler arasında psikolojik savaşın, toplumsal baskının, ahlak dışı uygulamaların uygulandığı, dış hukukun fazlasıyla ihlal edildiği kentlerin başında geldiğini de kaydeden Zırığ, “Diğer taraftan Cizre iradesini en net şekilde gösteren ve HDP’nin en çok oy aldığı yerlerden biridir. Bu anlamda büyük bedeller de ödedi. Bugün baktığımızda HDP’nin birçok vekili ve çalışanı zindanlarda tutuluyor. Bu seçim iktidar ve demokrasi karşıtı kişilere cevap olacaktır. Cizre halkı yüzde 82 oy alarak iradesini ortaya koydu. Kendi kendilerini yönetebileceklerini ortaya koydular. Ancak AKP, halkın iradesini tanımadı. Cizre halkı daha önce yüzde 82 oy çıkardıysa, bu sene inanıyoruz ki yüzde 90 çıkaracaktır” dedi.

‘BİZLER HALKI ESAS ALIRIZ’

Demokrasi mücadelesinde belediyeciliğin iki amacı olduğunu belirten Zırığ, “Kürtler ve partimiz HDP olarak belediyelerimiz ile hizmet yapmak istiyoruz ve demokrasi mücadelesi veriyoruz. AKP hükümeti başkanı Erdoğan, ‘Eğer onlar yine iradelerini kullanarak belediyeleri kazanırsa, biz onların iradelerini kabul etmeyeceğiz’ demişti. Seçimden sonra hükümet tarafından halkın iradesine yönelik saldırı olabilir. Onlar saldırsa da bizler uygulamalarını kabul etmeyeceğiz. Demokrasi karşıtı iktidarlığını kabul etmeyeceğiz. Bizler halkın iradesini esas alırız. Bizler iktidar olmak için değil halka hizmet etmek için belediyeyi almak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Cizre’nin tarih boyunca kendi kendini yönetmiş bir şehir olduğunu hatırlatan Zırığ şöyle konuştu: “Cizre ve Kürdistan kentleri tarihin her döneminde kendi iradeleriyle kendilerini yönetmişler. Halk kendi sorunlarını kendi çözmüştür. Kayyum atılsa atılmasa bizim için fark etmez. Belediyedeki eşyalar el konulabilir ama biz irademizi korumaya devam edeceğiz. Kendi sorunlarımızı kendimiz çözmek istiyoruz.

‘HALKIMIZI BİZ TANIRIZ’

Her sokakta belediyeye bağlı halk evleri açacağız. Halkın kendi toplumsal sorunlarını kendileri çözmeleri için, toplanıp aralarında değerlendirmeler yapmaları için ve karar almaları için evler açacağız. Kayyumlar atansa da bizler kendi sorunlarımızı kendimiz çözmeye devam edeceğiz. Çünkü kendi sokaklarımızı biz tanıyoruz, kültürümüzü biz tanıyoruz, sorunlarımızı biz biliyoruz ve bizler birbirimizi anlayabiliriz.”

“Kayyumun amacı halkın kazanımlarını gasp edip, ortaklarına sunmaktır” diyen Zırığ, 14 yıldır emek verilerek bir seviyeye kadar getirilen belediyelere el konularak, kazanımlarının gasp edildiğini söyledi. Zırığ, “Belediyenin ne kadar kazanımı varsa hibe edildi, satıldı. Kayyum atanmadan önce belediyenin 30 trilyonluk bir sermayesi vardı. Ancak kayyumdan sonra belediye kasasında tek bir kuruş kalmadı. 280 trilyon borçlandı. Bu anlamda Cizre’nin fiziki olarak talan edilmesinden kaynaklı bir enkaz var. Diğer yandan belediyedeki borçlar nedeniyle bir enkaz var. Bunlar bizim için sorun değil. 600 liramız bile olsa sorunlarla ilgileneceğiz. Bizler değil halk karar verecektir” dedi.

‘YAPTIKLARI BİR HİZMET YOK, HEPSİ YALAN’

Kayyumun ev inşa ettiğini, yol yaptıklarını söylemelerine karşılık ise, “Ama tank ve topla evleri yıktılar. Kanalizasyon yaptık diyorlar ama kanalizasyon yok. Birkaç gün önce bir yağmur yağdı, Cizre’nin bütün sokakları su altında kaldı. Cizre’deki en işlek cadde Nusaybin Caddesi su altında kalmıştı” diyen Zırığ, ortada çalışmaya dair bir şey olmadığının da altını çizdi.

Kayyumların hırsızlık yaptığını da sözlerine ekleyen Zırığ, “Cizre tarihi bir kent ve turizm alanında çalışmalar yapacağız. İmar çalışmaları yapacağız. Ekoloji alanında, kadın ve gençlere ilişkin projeler yapacağız. Şu an ki en büyük tahribat gençlere yönelik yapılmıştır. Cizre’de uyuşturucu, fuhuş artmış. Belediye olarak üzerimize büyük görev düşüyor” dedi.