YNK: Behdinan ve Hewlêr’de usulsüzlük yapıldığı belgeli

Güney Kürdistan’da parlamento seçimleri ardından partilerden yapılan usulsüzlüklere ilişkin açıklamalar geliyor.

YNK Seçim Ofisi yaptığı açıklamada, Behdinan ve Hewlêr’deki usulsüzlüklere ilişkin ellerinde belgelerin mevcut olduğunu kaydetti. YNK sözcüsü Sadi Ahmed Pire ise seçim sonuçlarını ret ettiklerini söylerken, Kubat Talabani ise “Bazı üsülsüzlüklerin olduğu ancak şimdi bir şey söylemek için henüz erken” dedi.

Başurê Kürdistan halkı bugün beşinci dönem parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Sandıklar kapanır kapanmaz partilerden “Seçimlere hile karıştırıldı” şeklinde açıklamaya gelemeye başladı.

Koyê’de seçimlere hile karıştırıldı iddiası ile KDP, Goran, İslami Yekgurtu ve Komaley İslami, YNK’nin seçimlerde güç kullandığı gerekçesi ile seçim sonuçlarını ret ettiklerini açıklarken, YNK seçim ofisi ve parti sözcüsü Sadi Ahmed Pire’den ise çok daha sert bir açıklama geldi.

YNK Seçim Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Behdinan ve Hewlêr’de oy kullanma işlemleri sırasında ihlallerin yapıldığına dair elimizde belgeler var. Seçim merkezlerinde büyük usulsüzlükler yapıldı. Yaşananlardan Kürdistan Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu ve İçişleri Bakanlığı’nı sorumlu tutuyoruz” denildi.

KUBAT TALABANİ İSE ‘HENÜZ ERKEN’ DEDİ

Konuya ilişkin YNK Kürdistan Parlamento Seçimleri Liste Başkanı Kubat Talabani de bir açıklama yaparak, seçim sonuçlarını kabul ya da reddetmek için henüz erken olduğunu söyledi.

Kubat Talabani, seçimlerin sorunsuz geçmediğini ancak şikayetler için yasal sürecin olduğunu belirtti.

Yeterli oranda olmasa da halkın seçimlere coşkulu bir katılım sağladığını ifade eden Talabani, oy sayım sürecinin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini umut ettiğini ifade etti.

Talabani, KYB Sözcüsü Sadi Pire’nin, partilerinin seçim sonuçlarını reddettiğine yönelik açıklamalarına ilişkin ise, “Sadi Pire, sahtekarlık çok olması durumunda seçimleri reddedeceklerini kastetti” dedi.

Seçim sonuçlarını kabul ya da reddetmek için henüz erken olduğunu vurgulayan Talabani, “Şikayetlerin değerlendirilmesinin ardından siyasi taraflar sonuçlarla ilgili fikirlerini açıklayabilir. Bazı taraflar seçim sonuçlarından memnun olabilir, bazı taraflar da şikayetçi olabilir. Sonuçlar ne olursa olsun bütün taraflardan sorumlu davranmalarını istiyorum" dedi.