YRD: Özgür gazeteciliğin ilkeleri ve görevleri gözden geçirilmeli

Demokratik Basın Birliği (YRD) Koordinasyonu, ilk Kürt gazetesinin çıktığı 22 Nisan 1898 vesilesiyle yazılı bir açıklama yaparak, Kürdistan Gazeteciler gününü kutladı.

YRD (Yekitiya Ragihandina Demokratîk) Koordinasyonu, “22 Nisan Kürdistan gazeteciler gününü, Serxwebûn geleneğinin daha güçlü sürdürüleceği bir tarih olarak görüyoruz” dedi.

YRD, mesajında bu gün vesilesiyle özgür gazetecilin ilkeleri ve görevlerinin gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti: “Kürdistan gazeteciler günü olarak kabul edilen 22 Nisan’da özgür gazeteciliğin ilkelerini ve görevlerini yeniden gözden geçirmenin oldukça anlamlı olduğunu düşünüyoruz.”

İLK GAZETE: KÜRDİSTAN

YRD’nin 22 Nisan mesajı şöyle:

“22 Nisan 1898 günü Miqdat Bedirxan öncülüğünde ilk Kürt gazetesinin çıkarılması vesilesi ile 22 Nisan Kürdistan gazeteciler günü olarak ilan edilmiştir. Kürtler için var oluş mücadelesi sürdükçe basın geleneği de yeni bir aşamaya geçti. Kürt özgürlük mücadelesi ile birlikte bölgedeki basın geleneği de farklı bir karakter kazanmış, “Kürdistan” gazetesinden, Hewar dergisine, İleri Yurt dergisinden Serxwebûna kadar birçok yayın Kürtlerin var oluş mücadelesini başat gündem olarak ele almışlardır. Tarihler Mart 1979’u gösterdiğinde ise Serxwebûn’un çıkışı ile birlikte Kürt basın geleneği artık özgür basın geleneğine geçişi de tanımlamış oldu. Kürtlerin var oluş mücadelesi aynı zamanda özgürlük mücadelesine dönüştükçe özgür basın kimliği de daha güçlü, daha örgütlü, toplumun tarafında yer alan bir basın geleneğini oluşturmaya başladı.

SERXWEBÛN GELENEĞİNİN DAHA GÜÇLÜ SÜRDÜRÜLMESİ TARİHİ

Bizler de Yekîtiya Ragihandina Demokratik (YRD) olarak İlk Kürt gazetesinin çıkışını 22 Nisan Kürdistan gazeteciler gününü, Serxwebûn geleneğinin daha güçlü sürdürüleceği bir tarih olarak görüyoruz. Günümüzde Gazeteciliğin en temel görevi sistemin toplumu yok oluşa sürükleyen her türlü uygulamasını bir taraftan teşhir ederken, toplumun kendisini kapitalist moderniteden nasıl koruyacağı konusunda da bilinçlendirici ve aydınlatıcı olmasıdır. Toplum yaşamının özgürlük eğilimli örgütlenmesi için, Kürt halkının varlığını kalıcılaştırması için yürüttüğü tüm eylemleri ve etkinlikleri toplumla paylaşmayı başat bir görev olarak görüyoruz. Kadınları özgürlükten yoksun bırakan her türlü sistemle, bireylere karşı kadın özgürlüğünü toplumsal bilince dönüştürmenin mücadelesini sonuna kadar yürütmeyi bir yaşam biçimi olarak görüyoruz. Çocukların anadilleriyle okuyup yazabilmeleri, özgürce yaşayabilmeleri için toplumsal mücadeleyi geliştirmeyi temel bir ilke olarak ele alıyoruz. Doğanın yok edilmesini insanlığın yok edilmesi olarak değerlendiriyoruz. Kürt halkının ve bölge halklarının özgür, demokratik bağlarla ortak yaşayabileceğine inanan ve biri yok olursa diğerinin de yok olacağının mutlak olduğunu biliyoruz. Demokratik Konfederalizm Önderi Abdullah Öcalan’ın özgür yaşar ve çalışır koşullarda olduğunda Ortadoğu halklarının özgür yaşayacağına inanıyoruz. İşte Kürdistan gazeteciler günü olarak kabul edilen 22 Nisan’da özgür gazeteciliğin ilkelerini ve görevlerini yeniden gözden geçirmenin oldukça anlamlı olduğunu düşünüyoruz.

ÖZGÜR BASININ HER KARESİ FAŞİZME KARŞI BİR MÜCADELE

Bugün yüzlerce gazeteci Bakurê Kurdistan’da faşizmin ağır saldırıları altında olmasına rağmen özgür basın ilkelerinden taviz vermeden çalışıyor. Takip ettiği her haber, yaptığı her analiz, çektiği her kare faşizme karşı büyük bir mücadele olarak anlam buluyor. Yine Bakurê Kurdistan ve Türkiye de AKP-MHP faşizmine karşı yüzlerce gazeteci zindanlarda direniş halinde. Kuzey Suriye’de yüzlerce gazeteci kara faşizmin saldırılarına rağmen kazanılan büyük zaferin her anını takip ederek, savaşın tüm ayrıntılarını dünya ile paylaştı. Ama aynı zamanda kazanılan zaferin nasıl demokratik toplum inşasına dönüştüğünü büyük bir emek ve çabayla yine dünya ile paylaşıyor. Güney Kürdistan'da her türlü gerici ve işbirlikçi saldırı karşısında yüzlerce gazeteci onurlu ve özgür Kürdün inşası için özgür gazetecilik yapmaya çalışıyor. Doğu Kürdistan’da rejimin baskılarına rağmen içerden gazeteciler haberler yapmaya çalışıyorlar. Yine Avrupa’da onlarca Kürt gazeteci Serxwebûn’un özgür basın geleneğini ilk günkü heyecanla yürütmeye çalışıyor.

Bizlerde Yekitiya Ragihandinga Azad örgütü olarak Selçuklardan Gurbetellilere, Denizlerden Dilişanlara, Rizgarlardan Mustafalara Mehmetlerden Fıratlara özgürlük meşalesini devralan Kürdistan'da ve dünyanın her yerinde özgür Kürdün ve özgür kadının inşası için emek harcayan tüm Kürdistanlı gazetecilerin gazeteciler gününü kutluyor, çalışmalarında üstün başarılar diliyoruz.”