Êzidî köyü Til Xatûn Türk devletinin tehdidi altında

Êzidîerin yaşadığı Tirbespiyê ilçesine bağlı Til Xatûn köyü, Türk devletinin saldırılarıyla zor bir dönem yaşıyor. Her gün ateş altında kalan köylülerin bir kısmı da göç ediyor.

Tirbespiyê’nin 10 kilometre kuzeyindeki Til Xatûn köyünde, 1990’lı yıllarda 100 Êzidî aile yaşıyordu. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan halk, işgalci Türk askerlerinin tarla ve meralara ateş açmasının ardından ekonomik sıkıntı yaşamaya başladı. Köylülerin bir kısmı Tirbespiyê ilçe merkezine ya da Cizre bölgesinin diğer kentlerine göç etmek zorunda kaldı.

Göçlerin ardından Til Xatûn köyünde kalan 11 aile, Türk ordusunun saldırılarından dolayı zor durumda.

Türk askerlerinin köye ateş açması sonucu bugüne kadar 2 sivil yaşamını yitirirken, Türk işgal güçleri tarafından sınır üzerine döşenen mayınların infilak etmesi sonucu ise 3 kişi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenler köylülerin isimleri Xêredîn Hecî Şêxmûs, Süleyman Mexso, Şükrü Kobo, Milo Newroz ve Biro İbrahim. Hisên Eho ise hayvanlarını otlattığı esnada Türk askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralandı.

'TÜRK ASKERİ HER GÜN ATEŞ AÇIYOR'

Til Xatûn köyünden Süleyman Çolî, Türk devletinin, halen köy halkının yaşamını normal olarak idame etmesini engellediğini, bu sebeple birçok ailenin köyden ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. Hayvanlarını otlattıkları sırada işgalci Türk askerleri tarafından kendilerine ateş açıldığını belirten Çolî, “Türk askerleri hiçbir sebep yokken her gün köylülere ateş açıyor” dedi.

Süleyman Çolî, sadece kendi köylerinin değil, Kerdîm, Kêl Hesnak, Melle Ebas ve Dêrna Qilinga köylerinde de benzer durumun yaşandığını söyledi.