AKP-MHP faşist iktidarından halkın iradesine darbe-YENİLENDİ

AKP-MHP faşist iktidarı Meclis'te halkın iradesine yönelik yeni bir darbe gerçekleştirdi. HDP'li Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve CHP'li Enis Berberoğlu'nun milletvekillikleri düşürüldü.

Meclis Genel Kurulu’nda, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Amed Milletvekili Musa Farisoğulları ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun, halklarında kesinleşmiş cezalar gerekçesiyle milletvekilliklerinin düşürülmesi istendi. Bunun üzerine Meclis’te gerginlik yaşandı.

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Anayasa’ya aykırılık itirazında bulundu. HDP ve CHP'nin itirazının ardından usül tartışması başladı.

Tartışmalar devam ederken AKP'li Süreyya Sadi Bilgiç'in istemi üzerine  Güven,  Farisoğulları ve Berberoğlu hakkında kesinleşmiş cezalarla ilgili fezlekelerin okunmasıyla, milletvekillikleri düşürüldü.

CHP'Lİ ALTAY: BU PARLAMENTOYA DARBEDİR

CHP ve HDP’li milletvekilleri sıralara vurarak kararı protesto etti.

Kürsüde söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, apar topar fezlekelerin gündeme getirilmesinin parlamentoya darbe olduğunu belirtti.

Altay, “Dokunulmazlıkların kaldırılması, parlamentoya dayatmadır, talimattır” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan da kürsüde konuşurken, HDP ve CHP’li milletvekilleri tepki gösterdi.

Özkan, vekilliklerin düşürülmesine mahkeme kararlarını gerekçe gösterdi, dokunulmazlıkların kaldırılmasını savundu. AKP’li vekil usul tartışmasının açılmasına da itiraz etti.

BEŞTAŞ: BU İKTİDAR DARBECİDİR

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise "Bugün de başka bir hukuksuzluğu meşrulaştırma derdindesiniz. 4 Kasım darbesi devam ediyor. Bu iktidar darbecidir” dedi.

Beştaş şöyle devam etti: “Hukuku insanlığı esası almıyor. Parlamentoyla halk iradesiyle hiçbir işi kalmamıştır bu iktidarın. Bize gönderdiğiniz kararlar KCK Ana Davası’ndan Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ceza aldı. O hakimler FETÖ kumpasından içerdeler şu anda. Müebbet cezalar aldılar. Bu hakimlerin ceza verdiği milletvekillerimizi halkın yüzbinlerce oy verdiği milletvekillerini düşürmeye çalışıyorsunuz. Sakın FETÖ ile mücadele ediyoruz demeyin. 27’nci dönemde de ‘biz darbeci olmaya devam edeceğiz’ diyorsunuz. Aslında en büyük darbecinin siz olduğunu, bütün Türkiye halkı da biz de iyi biliyoruz. Hakan Fidan’ın yargılanmasına neden izin vermediniz? Hırsızlıklara, yolsuzluklara neden yargılama izni verilmedi. İşinize geldikçe yargıya talimat verip, Meclis önüne getiriyorsunuz. Soruyorum; neden bu dosya bugün getirildi? Kim verdi bu talimatı? Bu dosyalar okunmuyordu da bugünün anlam ve önemi nedir acaba? Bu faşizmdir. Çoğunluğun oligarşisidir."

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının başkanlık divanında okunduğu sırada da HDP ve CHP milletvekilleri, sıralara vurarak protesto eyleminde bulundu.

GÜVEN: BERXWEDAN JIYAN E

DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, vekilliğinin düşürülmesini Amed'deki DTK binasından takip etti. 

AKP'li Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in, fezlekeleri okumasının ardından Güven’in ilk tepkisi, “Berxwedan jiyan e (Yaşamak direnmektir)" oldu. 

MECLİS LİSTESİNDEN İSİMLERİ KALDIRILDI

Milletvekillikleri düşürülen DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP'li Musa Farisoğulları ve CHP'li Enis Berberoğlu'nun isimleri, Meclis sitesinden alelacele kaldırılarak, “Milletvekilliği sona erenler” listesine eklendi.

'DARBE VAR' PROTESTOSU

Üç isim hakkında fezlekeleri okumasının ardından başlayan protestoların devam etmesi üzerine Meclis Genel Kurulu'na 30 dakika ara verildi. Ancak, HDP ve CHP’li milletvekilleri Genel Kurul’u terk etmedi.

Sık sık sıralara vuran muhalefet milletvekilleri, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde darbe var”, “Darbeci AKP” ve “Faşizme karşı omuz omuza”, “Darbeci AKP” şeklinde sloganlar attı.