İntikam için ‘Ocalan’ denildi

Kürt Halk Önderi’nin Türkiye’ye teslim edildiği 15 Şubat’ta doğdu. Annesi adını Ocalan koydu, çünkü Kürt Halk Önderi’ni tutsak edenlerden intikam almak istiyordu.

Kara günde doğdu. Annesinin tek bir amacı vardı; Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı tutsak edenlerden intikam almak. Bunun için bir çocuk dünyaya getirdi. Annesi adını Ocalan koydu. Kürt halkının umudu olacaklardan biriydi Ocalan. Büyüdükçe annesi ona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı, Kürtlüğü, Kürdistanı anlattı. Dinledikçe daha da büyüdü öfkesi. Olgunlaşma yaşına gelince de hesap sormak için dağların yolunu tuttu.

Ailesi rejimin baskılarından dolayı sürekli farklı ülkelere gitmek zorunda kalıyordu. Her iki yılda bir Lübnan, Mısır, Ürdün, Libya gibi ülkelere gitmek zorundaydılar. Bir Kürt olarak kendisinin farkına vardığında, ‘neden Suriye rejimi bir Kürt olarak yaşamamıza izin vermiyor’ diye sorgulamaya başlıyor. ‘Neden’ diye annesine sorduğunda, sömürgecilerin hükümranlığı altında olduklarını, Önderliğin tutsak edildiğini anlatıyordu. Bir süre sonra arayışlarıyla birlikte intikam duyguları da yükseliyor.

“Ben 15 Şubat’ta doğduğumda annem ismimin Ocalan olmasını istemiş” diyen gerilla Ocalan, neden böyle bir isim verdiğini sorduğunda, net bir cevap alır. Önderliğe yönelik komployu kuranlardan hesap soracak olanlardan birinin de kendisi olması gerektiğini söylüyor.

MAXMUR’A YERLEŞİYORLAR

Aile, rejimin baskıları karşısında Maxmur’a yerleşmeye karar veriyor. Maxmur’a geldiklerinde KDP’nin varlığını yadırgamazlar, bir Kürt partisinin koruyuculuğuna inanırlar ama gün geçtikçe öyle olmadığı anlaşılıyor. Ocalan’ın babası KDP tarafından tutuklanınca bu sevinci büyük bir hırs ve öfkeye dönüşüyor. Ocalan, bu durumu şu sözlerle ifade ediyor: “İsmime sahip çıktım. Ona layık bir yaşam için sürekli arayışlar içerisindeydim. 2008’de babam PDK tarafından bir komployla yakalandı. Hep ‘diğer devletleri anladım, bir düşmanlık var fakat PDK neden bu düşmanlığın kat kat fazlasını yapıyor’ diye kendime sorular sordum. Büyüdükçe, Kürt halkına karşı yapılan uygulamaları gördükçe daha da öfkeleniyordum. Bu isme layık olmanın yollarını sürekli arıyordum. En iyi yolun Kürt Özgürlük Hareketi’ne katılmaktan geçtiğini biliyordum. Bu yüzden de katıldım.”

Katıldıktan sonra Rojhilat’ta mücadele etmek istediğini belirten gerilla Ocalan, “Burada sırf Kürtlüklerine sahip çıktıkları için insanlar idam ediliyor. Çocuklar ajanlaştırılıyor. Gençler uyuşturucu bağımlısı hale getiriliyor. Bu nedenle en büyük mücadele yeri olarak burada olmam gerektiğine inandım” şeklinde izah ediyor.