İradenin sarsılmaz gücü: Heftanin-2

Ülkemin inançlı, inatçı ve sömürgeciliğe geçit vermeyen direngen savaşçıları anlatsın yazdıkları destanı. Savaşanın güzelleştiği en canlı zamanlardayız.

Ötsün diye kendi yuvasında kuş

Açsın diye kendi dalında çiçek

Gördüler ki yepyeni kibritler gerek

Ateş olup yanmaktaysa bütün gerçek

Yanarken türkü söyleyen canlar gerek

                                                                     Adnan Yücel

Yaşasın diye insanlar özgürce topraklarında, ceng meydanında yiğit kadınlar ve erkekler kahramanca dövüşüyor tarihin en kanlı diktatörüne karşı. Amansız bir mücadeledir Heftanîn dağlarında ve ovalarında sürdürülen. Devrim ustaları demişti direnmek yaşamaktır diye. Yaşamın en kutsal halini yaşıyor genç savaşçılar. İntikam nidalarıyla haykırıyorlar savaşın en kızgın, yaşamın en çetin anlarında. Omuzlarında taşıdıkları sadece tüfekleri değil bir halkın onurlu geleceğidir, özgürlük hayalleridir.

18 gün, yıllarca anlatılacak 18 gün, burası Heftanîn'dir haykırışlarıyla Kürdistan tarihine geçen ve faşist Türk devletinin de beynine kazılan 18 gün. Dövüşenler anlatılsın, anlatılsın 18 günün kahramanları, tarihe iz bırakan genç yürekler, ülkemin inançlı, inatçı ve sömürgeciliğe geçit vermeyen direngen savaşçıları anlatsın yazdıkları destanı. Savaşanın güzelleştiği en canlı zamanlardayız. Ne aldıkları yaralar ne de yoğun savaş günlerinin getirdiği yorgunluk, uykusuzluk kısmı açlık hiçbiri güzelliklerini gölgelemiyor aksine her mermi izi, her şarapnel parçası güzelliklerine güzellik katıyor. Gururla devrim nişanesi olarak taşıyorlar. Özel savaş medyası ve spekülatif haberlerine gülüp geçecek kadar mizahi, bunları boşa çıkaracak kadar da bilinçliler.

SONUNA KADAR SAVAŞACAĞIZ

Şimdi de "Dövüşen anlatsın" direnişle geçen 18 günü. Heftanîn'de direnişi büyüten ve savaşın en yoğun olduğu yerlerden biri olan Şeşdara'da savaşan gerillalardan Zinarin Zinar direniş günlerini anlattı: "Faşistlere ve tekniğe karşı büyük bir mücadele yürütülüyor. Özellikle şehit Esmer, Şehid Nucan, Berivan, Ararat ve şehit Zeryan’ın direnişleri tarih sayfalarına geçecek. Sömürgeci faşist Türk devleti bütün imkanlarıyla Heftanîn'e saldırdı. Heftanîn'in her bir karışını Kobralarla, savaş ve keşif uçaklarıyla vurarak geldi.

Şeşdara'da neredeyse karış karış savaştık. Özellikle savaş uçakları çok yoğun vuruyordu. Bu savaşta çok yoğun teknik kullanılmasına rağmen tek bir geri adım atılmadı. Şeşdara'da şehit düşen arkadaşların şahsında bunu net bir şekilde gördük. Kimse önümüzü alamayacak. Bizden beklenilen şehitlerin takipçisi olmaktır. Şehit arkadaşların hayali özgür bir ülkede yaşamaktı. Onların hayallerini gerçekleştirmek boynumuzun borcudur. Ben bir YJA Star gerillası olarak cenga Heftanîn'deki yerimi alıyorum. Ve şunu söyleyebilirim ki onları Heftanîn'e ayak bastıklarına pişman edeceğiz. Son sözümüz; sonuna kadar savaşacağız."

GERİLLA TARİH YAZIYOR

Cenga Heftanîn'de yerini alan başka bir YJA Star gerillası Eylem Mazlum da 18 günü şöyle anlattı: "Faşist Türk devleti yine gerillayı bitirmek istiyor. Fakat buna karşılık da büyük bir direniş var. Heftanîn'in her bir tarafında savaş var. Ve bu savaşa büyük bir cevap var. Gerillanın iradesini teknikle kırmaya çalıştılar, sonuçsuz kaldı. Çünkü gerilla inanç gücüdür. Gerçekten burada çok tarihi anlar yaşandı. Bir filo uçağa karşılık sadece birkaç gerilla savaştı.

Kaldığım partizan alanında bunu gördüm. Heftanîn'de tekniğe karşılık insan iradesinin üstünlüğünün tarihi yazılıyor. Aslında başarıya olan inancın insana neler yaptırabileceğine şahitlik ediyoruz. Her bir arkadaşımız bir orduyla savaşıyor. Gelmeye cesaret ettilerse sonuçlarına da katlanacaklar."

MÜCADELEMİZ KARŞISINDA ZORLANIYORLAR

Bir diğer gerilla Çiçek Canfeda Gabar ise cenga Heftanîn için şunları söyledi: "Hiçbir teknik irademizi kıramaz çünkü biz önderliğimizin ideolojisi ile şekillenmişiz. Şeref ve namusuyla yaşamak isteyen insanlar toprağını, ülkesini ve halkını bırakmaz. Çünkü bizim varlık nedenimiz halkımız ve ülkemizdir. Kanımızın son damlasına kadar savaşacağız. Ve mücadelemizi büyüteceğiz.

Mücadelemiz karşısında zorlanıyorlar. Birkaç günde bir askerlerini değiştirmek zorunda kalıyorlar. Teknik olmazsa bize karşı direnmeleri çok zor bu da bizim için büyük bir moral kaynağı."