ABD: 150’yi aşkın İran füzesine el koyduk

Amerikan ordusu, Fars Körfezi bölgesinde İran’a ait olduğu iddia edilen 150’yi aşkın füzeye el koyduklarını bildirdi.

Reuters haber ajansına göre, Amerikan ordusu Perşembe günü bir gemide İran füzelerine el koydu.

USS Normandy deniz kuvvetlerinin “İran tasarımı ve yapımı” silahların taşındığı bir gemiyi durdurdu. Gemide 150’yi aşkın güdümlü anti-tank füzeleri ile karadan havaya üç füzeye el konulduğu belirtildi.

Aynı gün Amerikan Senatosu, Başkan Donald Trump’ın İran’a karşı askeri eylemlerini sınırlandırmayı hedefleyen bir karar tasarısını onayladı.

Kongre’nin üst kanadı Senato’da savaş yetkilerini sınırlayan tasarı 45 oya karşı 55 oyla kabul edildi. Tasarıya Demokratlar öncülük etti ve 8 Cumhruriyetçi senatör de destek verdi. Senatoda çoğunluk Cumhuriyetçilerin elinde bulunuyor.

Karar, Anayasa’ya göre savaş ilan etme yetkisine sahip tek kişi olan Başkan’ın İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı “saldırı savaşından” önce Kongre’de “tartışma ve oylama” yapmasını zorunlu kılıyor.

Tasarının, demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi’ne de gönderilmesi gerekiyor. Temsilciler Meclisi’nden geçmesi büyük bir ihtimal olarak görülüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, daha şimdiden kararı veto edeceğini belirterek, İran’a “çok kötü bir sinyal” göndereceğini savundu.

2019 yılında da Kongre, ABD’nin Yemen’deki savaşta Suudi Arabistan’a desteğinin durmasını isteyen bir karar tasarısı onaylamıştı. Trump bu kararı da veto etmişti.

Trump, 3 Ocak günü Irak’ın başkenti Bağdat’ta İranlı generalin öldürüldüğü Amerikan saldırısının talimatını vermişti. İran da buna misilleme olarak 8 Ocak günü Irak’taki Amerikan üslerini füzelerle bombalamıştı. Bu gerilim, iki ülkeyi savaşın eşiğine getirmişti.