Adalet Divanı PKK kararını verdi

Avrupa Adalet Divanı, PKK’nin terör listesinden çıkarılmasına karşı AB’nin temyize götürdüğü davada kararını verdi. Divan 2018’deki kararı, usule ilişkin eksiklikler gerekçesiyle Genel Mahkeme’ye geri gönderdi.

Avrupa Adalet Divanı, AB’nin temyize götürdüğü 15 Kasım 2018 tarihli PKK kararını bozarak, divanın ilk derece mahkemesi olan Genel Mahkeme’ye gönderdi.

Listenin içeriğine dair herhangi bir beyanatta bulunmayan Divan, Genel Mahkeme’nin kararında eksiklikler olduğu kanaatine vardı.

Diğer bir ifadeyle Divan’ın aldığı karar Genel Mahkeme tarafından sunulan gerekçeleri ilgilendiriyor.

ŞAKAR: PKK’LİNİN LİSTEDE KALACAĞI ANLAMINI TAŞIMIYOR

Adalet Divanı’na göre Genel Mahkeme, terör listesi konusunda yeterli gerekçe sunmadı. Bu kapsamda Genel Mahkeme’nin PKK lehine verdiği 14 maddelik kararın 13’ünün daha fazla gerekçelendirilmesi isteniyor.

Davayı başından beri takip eden avukatlardan Mahmut Şakar’a göre bu karar PKK’nin listede kalmasının kabul edildiği anlamına gelmiyor.

Genel Mahkeme’nin PKK lehine verdiği karar bozulsa da bunun daha çok karar oluşturma sürecine yönelik olduğuna işaret eden Şakar, Genel Mahkeme’ye daha güçlü argümanlarla gidileceğini söyledi.

Şakar’a göre Genel Mahkeme Kasım 2018’deki kararı alırken Kürt tarafının sunduğu 7 maddelik gerekçelerden sadece birini alarak, listenin iptal için bir maddeyi yeterli gördü.

Adalet Divanı’nın kararı ile birlikte geri kalan tüm argümanlar da yeniden gündeme gelecek.

DAHA GENİŞ BİR TARIŞMANIN ÖNÜ AÇILDI

KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, henüz kararın içeriğini incelemekte olduklarını belirterek, “Fakat şu var: Üst Daire bazı usuli eksiklikler bulmuş. Zaten biz de daha önce mahkemelerde konunun derinlikli ele alınmasını istiyorduk. AB’nin sunduğu gerekçelerin ötesinde, Belçika mahkemesinin kararında odluğu gibi, meselenin terör mü ulusal bir hareket mi, Türk devletine karşı Kürtlerin kendilerini savunma hakkı olup olmadığı gibi daha geniş bir tartışma yürütülmesini istiyoruz. Bundan sonra Genel Mahkeme’nin konuyu daha derinlikli ele alacağını düşünüyoruz” dedi.

Sürecin devam ettiğini sözlerine ekleyen Aydar, “İleriki süreçte lehimize sonuçlanacağını umuyorum. Hukuki bir mücadeledir” diye konuştu.

LÜKSEMBURG’DAKİ DAVANIN GEÇMİŞİ

2014’te PKK yöneticilerinden Murat Karayılan ve Duran Kalkan, Hollandalı avukatları aracılığı ile Lüksemburg’da Avrupa Birliği terör listesine karşı dava açtı. Bu dava 15 Kasım 2018’de karara bağlandı. Avrupa Adalet Divanı, 2014-2017 yılları arasında AB adına iddiaları sunan taraf olarak İngiltere’nin gerekçelerini yetersiz bularak, PKK’nin bu gerekçelerle listede tutulamayacağına karar verdi.  Ancak AB, kararı temyize götürdü.

Divan’ın kararından sonra ayrıca İngiltere 2018 yılı için PKK’nin listede tutulması için yeniden başvuru yaptı ve otomatik olarak 9 Ocak 2019’da PKK yeniden listeye alındı. PKK’nin listeye alınması için aynı argümanlar öne sürüldü. Prensipte liste her altı ayda bir güncelleniyor, ancak bazen iki yılda bir de gerçekleşebiliyor. Kürt tarafı 7 Mart 2019’da yeni listeye karşı dava açtı.

Avrupa Birliği, Şubat 2021'de güncellenen listeye yeniden PKK'yi alınca, bu kez Kürt tarafı Nisan ayının ilk haftasında bu listeye karşı da davacı oldu.  Mevcut durumda, Lüksemburg’da PKK’ye ilişkin üç dava yürütülüyor.

BELÇİKA DAVASI

AB’nin PKK’yi otomatik olarak yeniden listeye aldığı sıralarda Belçika adaleti PKK’ye ilişkin tarihi bir karar almıştı.  İstinaf Mahkemesi, 8 Mart 2019’da açıkladığı kararında PKK’nin “uluslararası olmayan silahlı bir çatışma” olduğu ve “terörist bir örgüt” olmadığına hükmetmişti.