Af Örgütü: İşgal altındaki Efrîn’de ağır ihlaller var

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Türk devleti ve işbirlikçisi çetelerin Efrîn’de insan haklarını ağır bir biçimde ihlal ettiklerini duyurdu.

Af Örgütü tarafından yayınlanan son rapora değinen kurum yetkilisi Diana Semaan, “Efrîn’de tam bir terör iklimi hakim” diye konuştu.

Çetelerin Mart ayından bu yana işgal altında olan Efrîn’de çetelerin işlediği suçlara Türkiye tarafından imkan verildiği vurgulanan raporda, çok sayıda çete grubunun Kürt halkına karşı suçlarına onay verildiği kaydedildi.

KÜRTLER DÜŞMAN OLARAK GÖRÜLÜYOR

Türk devletinin çetelerinin Efrîn’deki Kürt halkını ‘düşman’ olarak gördükleri belirtilen raporda, halkın saldırı tehdidi altında yaşadığı ifade edildi. Raporda, şiddet ortamının halkta büyük bir korku yarattığı ve bölgeden doğu bilgi alınmasını zorlaştırdığı da dile getirildi.

Af Örgütü Temsilcisi Semaan, Efrîn ve çevresinde çok sayıda kayıp ve işkence vakasının yaşandığından emin olduklarının altını çizdi.  

BAĞIMSIZ ARAŞTIRMAYA İZİN VERİLMİYOR

Rapora göre, Türk devletinin giriş çıkışları kontrol altında tuttuğu Efrîn’e basın mensupları giremezken, inceleme yapmak isteyen Af Örgütü temsilcilerinin girişine de izin verilmedi. Raporun hazırlanmasında kullanılan tanıklıklar ise ancak yerlerini terk eden veya uzaktan iletişime geçilebilen kişilerden alınabildi.

MÜLKLER TALAN EDİLİYOR, KAÇIRILANLAR İÇİN FİDYE İSTENİYOR

Efrîn’de aylardır süren talan ve yıkıma da dikkat çekilen raporda, talanların büyük boyutlarda olduğunun anlaşıldığı belirtiliyor. Çeteler tarafından kaçırılan çok sayıda kişi için yüksek miktarlarda fidyelerin istendiğine raporda yer verilirken, çok sayıda aile ise yakınlarından haber dahi alamıyor.

RAKİP GRUPLAR KÜRTLERİ AYRI AYRI YERLERDE HAPSEDİYOR

Efrîn’deki 20 civarındaki farklı çete grubunun kendi aralarında alan çatışmalarına girdikleri belirtilen Af Örgütü raporunda, her grubun kaçırdığı Kürtleri ayrı yerlerde tuttuğu ifade edildi. Ve bundan dolayı da yakınları kaçırılan aileler kimlerle muhattap olacaklarını bilmiyor.

Kaçırılan çok sayıda Kürdün bir kısmının işkenceler sonunda serbest kaldığı gerçeğine işaret edilen raporda, kimilerinden ise kaos ortamında bir daha haber alınamıyor. İşgal boyunca süren çatışmalardan sonra evlerine dönmek isteyen çok sayıda Kürtten bir daha haber alınamadığı da raporda yer alan bilgiler arasında.

TALANLAR REJİMDEN KAÇAN ÇETELERE VERİLDİ

Af Örgütü’nün raporunda daha önce ANF’de çıkan çok sayıda talan ve gaspa dair bilgiler de doğrulandı. Raporda, çetelerin Kürtlerden gasp ettikleri ev ve işyerlerini kendi aralarında paylaştıkları ve büyük oranda Suriye rejiminin ele geçirdiği yerlerden gelen diğer çetelere verildiği bilgisi paylaşılıyor.

DEMOGRAFİK DEĞİŞİKLİK HEDEFLENİYOR

Raporda son olarak işgal sonrası Kürtlerin Efrîn’den çıkarılması ve baskılarla yıldırılmalarının arkasında demografik değişiklik hedefinin olabileceğine dikkat çekiliyor. Raporda, Kürtlerin kalıcı olarak bölgeden kalıcı olarak çıkarılması ve başka grupları yerlerine yerleştirmenin amaçlandığı vurgulandı.