Alman silah devi nihayet cezaya çarpıtıldı

Kürdistan’dan Nikaragua'ya birçok katil devletin vazgeçilmez “ölüm makinası” olan G36 silahlarını üreten Heckler & Koch şirketine nihayet bir Alman mahkemesi ceza verdi.

Dünyada birçok sivilin ölümünden sorumlu tutulan Almanya’nın önde gelen silah devlerinden Heckler & Koch şirketinin yöneticileri yıllar önce Meksika’da işlenen bir katliamdan dolayı Stuttgart Eyalet Mahkemesi’nde yargılanıyordu.

Geçtiğimiz yıl Heckler & Koch’un Almanya’nın Silah Denetim Yasası’nı ihlal ederek 4,1 milyon Euro değerindeki silahı, uyuşturucu mafyasıyla güvenlik güçleri arasında çatışmaların yaşandığı Meksika’nın kuzeyindeki bölgeye sattığı ortaya çıkmıştı. Temmuz ayından bu yana süren yargılamada kararını açıklayan mahkeme şirkete 3,7 milyon Euro para cezasına çarpıtırdı.

Meksika'ya yapılan silah satışlarının yasa dışı olduğuna karar veren mahkeme ayrıca yargıladığı şirketin beş eski çalışanından birine 17 ay, bir başkasına da 22 ay hapis cezalarını kesti. Ancak ceza alan çalışanlardan birinin cezası 250 saat sosyal hizmete, diğerinin de 80 bin Euro para cezasına çevrildi. Yöneticiler 2006-2009 yılları arasında Meksika’daki çatışmalı bölgelerine 16 kere toplam 4 bin 500 adet G36 silahını yasa dışı şekilde satmakla suçlanıyordu.

Her ne kadar yargılanan diğer üç sanığın da beraat etmesine rağmen Stuttgart’taki mahkemenin verdiği karar, silah ticaretine geniş şekilde müsamaha gösterilen Almanya’da bir silah şirketinin ceza alması açısından önemli. Heckler & Koch’un bu silah satışlarının Alman silah satış yasaları ile dış ticaret kanunlarına aykırı olduğu belirtiliyordu.

SKANDAL 43 ÖĞRENCİNİN KATLEDİLMESİYLE ORTAYA ÇIKTI!

26 Eylül 2014 günü Meksika’nın Guerrero eyaletinde bir gösteri sırasında gözaltına alınan 43 öğrenci, daha sonra Guerreros Unidos adlı çetenin üyelerine teslim edildi. Bir süre sonra çete üyelerinin öldürdüğü kişilerin gömüldüğü toplu mezarlarda onlarca ceset bulundu. Cesetlerin kayıp öğrencilere ait olup olmadığına yönelik araştırma ise aylarca sürdü.

O dönem uzun süre Meksika’nın gündeminde kalan toplu mezarın bulunması sonrasında Guerreros Unidos üyesi 80’i aşkın kişi gözaltına alınırken, ele geçirilen silahlar arasında 36 adet Alman yapımı G-36 marka silah da vardı. Ancak bu marka silahın Meksika’nın sadece bazı eyaletlerinde kullanılması gerekiyordu.

G36 tipi silahlardan 9 bin 500 tanesi, 2007 yılında Alman Hükümeti tarafından verilen onayla Meksika’ya satılmıştı. Alman hükümeti satışa verdiği izin sırasında Guerrero dahil 4 eyalette bu silahların kullanılmaması şartını getirmişti. Ancak Almanya’nın yasa dışı silah satışını araştıran barış aktivistleri, 2006-2009 yılları arasında Heckler & Koch’a ait binlerce silahın Meksika’nın bütün eyaletlerinde kullanılmak üzeri satıldığını ortaya çıkardı.

BİRÇOK KEZ SUÇLARI HASIR ALTI EDİLMİŞTİ!

Alman silah devinin suçları sadece bununla da sınırlı değildi. Heckler & Koch şirketi çalışanları katliamın işlendiği Guerrero eyaletinde güvenlik güçlerine silah eğitimi de vermişti. Fakat Heckler & Koch bunu ilk kez yapmıyordu. Türk ordusunun Kürdistan’daki kirli savaşta kullandığı silahların üreticisi de olan şirket, daha önce birçok kez benzer dava ve soruşturmalardan sıyrılmayı başarabilmişti.

Heckler & Koch, Almanya'nın en büyük, dünyanın ise tüfek ve tabanca üreten beşinci büyük silah üreticisi. En az 92 ülkeye silah satan ve 1961-2001 arasında dünya çapında 1,5 milyonun ölümünden sorumlu tutulan Heckler&Koch firması hakkında daha önce de Stuttgart başsavcılığı Libya’da yaşanan iç savaş sırasında yaptığı silah ticaretinden dolayı dava açmış, ancak başarısız olmuştu.

Libya ve Meksika’daki suçların bir benzerini firma 1988 yılında CIA'nın yardımı ve sahte lisans belgelerle Nikaragua'ya silah satarak gerçekleştirmişti. 1993'te ise İngiltere üzerinden Dubai'ye ile satış yaptığı için firmanın şefi yargılanırken, 2006'da Kafkasya'daki gerginliğin yükseldiği bir dönemde Alman hükümetinin onayı olmadan G-36 piyadeleri Gürcistan'a satılmıştı.

Türk ordusunun envanterinin en önemli silahı olan G-3’lerle Kürdistan’da birçok katliam ve cinayet gerçekleşti. Böylelikle "Bu silahlar sivillere karşı ve çatışmalı bölgelerde kullanılamaz" anlaşması birçok kez ihlal edilirken, şirket şimdiye kadar hiçbir ciddi ciddi cezaya çarpıtılmamıştı.