Almanya dijital Avrupa parası kurulmasını istiyor

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, Avrupa’nın ortak bir dijital para birimi oluşturulması için önde yer alması ve bu yeni paranın hayat bulması için aktif bir şekilde çalışması gerektiğini savundu.

Çevirimiçi düzenlenen Euro Bölgesi Maliye Bakanları (Eurogroupe) toplantısında konuşan Scholz, “Egemen bir Avrupa’nın yenilikçi ve rekabetçi ödeme çözümlerine ihtiyacı vardır” dedi.

Alman sosyal demokrat bakana göre, “Avrupa, merkez bankası dijital para birimleri konusunda ön planda olmalı ve bunu aktif olarak ilerletmeli”

Böylece Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’nın da Avrupa Merkez Bankası’nın dijital Euro kurulması çalışmalarına yapıcı bir şekilde destek vereceğini söyleyen Scholz, “Seyirci olarak kalmamalıyız” dedi.

Avrupa Merkez Bankası, dijital Euro kurup kurmayacağına bu yaz döneminde karar verecek.

Frankfurt enstitüsünün yaptığı bir kamuoyu yoklamasına göre, bireyler ve profesyoneller dijital para biriminden öncelikle gizliliği (yüzde 43 ile) beklerken, yüzde 18’i “güvenlik”, yüzde 11’i Euro Bölgesi’nde ödeme kapasitesi, yüzde 9’u ek masraf çıkarılmamasını ve yüzde 8’i internet dışında ödemek imkanı sağlanmasını istiyor.

Çok sayıda ülkede kripto para yakından takip ediliyor. Özellikle Facebook kendi dijital para birimi “Libra” projesini açıklarken, birçok merkez bankası da konuya eğildi. Çin ve projesi kripto-yen en ileri projeler arasında yer alıyor.

Dijital para birimleri, banka hesabına ihtiyaç duyulmadan elektronik ortamda saklanıyor ve işletmeler tarafından bir ödeme aracı olarak kabul ediliyor.