Belgeleme Merkezi: Türk devleti 5 sivili katletti, 5'ini felç etti

Kuzey ve Doğu Suriye Suçları Belgeleme Merkezi, Türk devletinin 5 sivili katlettiğini açıkladı. Merkeze göre saldırılarda 22 kişi yaralandı, 5 kişi felç oldu.

Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine yönelik saldırılarında 5 sivil yaşamını yitirdi, 22 sivil yaralandı ve yaralananlardan 5 kişi felç oldu.

Kuzey ve Doğu Suriye Suçları Belgeleme Merkezi, işgalci Türk devletinin bölgede işlediği suçlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Türk devleti ve çeteleri Reqa’nın köyleri, Eyn Îsa ilçesi, Hesekê köyleri ve Til Temir ve Zirgan ilçelerine 67 saldırı düzenledi. Söz konusu bölgelerde göçe maruz kalan kişilerin sayısı 5 bine ulaşırken, 6 köy tamamen boşaltıldı. Öte yandan saldırılarda 5 sivil katledildi, 22 kişi yaralandı ve yaralananların 5’i felç oldu” denildi.

Merkez, işgalci Türk devleti ve çetelerinin son günlerde Eyn Îsa’ya yönelik aralıksız ve rastgele saldırıları nedeniyle Eyn Îsa Kampı’nda kalan 10 bin göçmenin tehdit altında olduğunu kaydetti.

TÜRK DEVLETİ KATLETTİ, YARALADI, FELÇ ETTİ

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Bir kez daha Türk ordusunun ve bağlı gruplarının Türk ordusunun perspektiflerini yerine getirme doğrultusunda hareket ettiğini belirtmek istiyoruz.

Bir daha tekrar ediyoruz: Türk ordusu ve onun yerinde yer alan çeteler Türk devletinin perspektifi doğrultusunda hareket ediyorlar. İşlenen suçlar, Türk devletinin askerlerinin gözü önünde ve onlarla işbirliği içinde işlenen suçlardır. O yüzden saldırıların durdurulması gerektiğini belirten Güvenlik Konseyi’nin 2139 ve 2254 kararına göre bu suçtur ve kabul edilemez. Türk devleti insan haklarını korumaya ilişkin uluslararası birçok kanunu ihlal etti. Aynı zamanda, katletme suçlarıyla Roma kanunlarının 7 ve 8’inci maddelerini ihlal etti. Bu nedenle insanlığa karşı savaş suçları işliyor. Türk devleti son olarak ABD ve Rusya ile imzaladığı ateşkes anlaşmasını ihlal etti."

Merkez, Türk ordusunun Reqa’nın kuzeyi, Eyn Îsa, Girê Spî ve Til Temir köyü ve kuzeyinde son savaşının son bilançosuna göre 5 sivilin katledildiğini, 22 kişinin yaralandığını, 5 kişinin ise tamamen felç olduğunu doğruladı.

Merkez, Kasım ve Aralık 2020'de bölgedeki savaş suçlarını belgelerken, Suriye ve Türkiye'ye bağlı silahlı grupların 76 saldırı düzenlediğini 12 köy yanı sıra Eyn Îsa ve kamplarını hedef aldığını kaydetti ve şunları ekledi: "Bu saldırılar sonucunda bölgelerin altyapısı tahrip edildi, füzeler elektrik şirketi merkezini hedef aldı, iki okul ve bir sağlık noktası bombalandı. Onlarca aile yerlerinden edildi ve 6 köy tahliye edildi."