Covid-19 Avrupa’nın siyasi haritasını değiştirebilir

Son araştırmalar dünyayı sarsan korona salgını Avrupa’da muhalefette olan aşırı sağcı popülist partilerin oyunu ciddi şekilde düşürdüğünü gösteriyor. Tablo böyle kalırsa kıtanın siyasi haritası değişebilir.

Dünya çapında 1 milyon 200 binden fazla insanın yakalandığı ve çoğu Avrupa ülkelerinde olmak üzere 70 bine yakın ölüme neden olan koranavirüsü iktidarları güçlendirirken, muhalefetteki aşırı sağcı partileri ciddi şekilde zayıflattı. Genelde yabancı ve Müslüman karşıtı olan bu partiler Almanya, Fransa, Avusturya ve İtalya gibi ülkelerde ana muhalefeti elinde bulunduruyorlar.

Merkezi Almanya’nın Köln kentinde bulunan Alman Ekonomisi Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre birçok ülkede muhalefet cephesinde yer alan aşırı sağcı partiler ciddi şekilde oy kaybediyor.

Polonya ve Macaristan gibi aşırı sağcı popülistlerin iktidarda bulunduğu ülkelerde ise bu partilerin oyunu koruyor. Siyasi gözlemciler bu durumu “Kriz günlerinin kazananları iktidarlar, kaybedenleri ise muhalefet” şeklinde yorumluyorlar.

Araştırmanın sonuçlarına göre korona salgının ardından seçmenin ilgisini kaybeden Avrupa’daki aşırı sağcı partilerin başında Almanya İçin Alternatif (AfD) geliyor. 2017’de yüzde 12’lik bir oy oranıyla Federal Meclis’e giren ve Hıristiyan demokratlar ile sosyal demokratların koalisyon hükümeti kurmalarıyla ana muhalefet partisi olan AfD’nin oyu yüzde 9’luk seviyede olduğu açıklandı.

MERKEL VE MACRON’A DESTEK ARTTI

Koronavirüsünün Almanya’ya ulaşması ve salgına dönüşmesi karşısında AfD’nin hiçbir konseptinin olmaması bu düşüşün nedeni olarak görülüyor. Ayrıca Merkel hükümetinin gerekli tedbirleri zamanında alarak salgının diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha az yayılması ve ölen insan sayısının az olmasının da AfD’ye olan ilgiyi azalttığı belirtildi.

Alman Ekonomisi Enstitüsü’nün araştırmasına göre Almanya’daki AfD’nin “ikizleri” olarak kabul edilen İtalya, Hollanda, İsveç, Norveç, Fransa, Avusturya ve İspanya’daki aşırı sağcı popülist partiler de aynı şekilde ciddi oranlarda oy kaybediyorlar. Benzer şekilde Merkel’in artan popülaritesinin benzerinin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yakaladığına dikkat çekildi.

Fransa’daki son anketlere göre Macron’a destek verenlerin oranı korona krizinden öncesine göre yüzde 6 artmış durumda. Birinci turu 15 Mart’ta yapılan ve ikinci turu neden salgın nedeniyle ertelenen Fransa’daki belediye seçimlerinin sonuçlarına göre Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Cephe (FN) birçok belediyeyi kaybediyor.

NORVEÇ VE İSVEÇ’TEN DİKKAT ÇEKEN SONUÇLAR

Aynı araştırmada ortaya çıkan tabloya göre dikkat çeken iki gelişme ise iki İskandinavya ülkesinde yaşanıyor. DAİŞ çeteleri ve çocuklarının Norveç’e kabul edilmesi ardından ortağı olduğu koalisyon hükümetinden ayrılan aşırı sağcı İlerleme Partisi (FRP)’nin oyu yüzde 13 düşerek kıtanın en çok kaybedeni partisi oldu.

İsveç’te ise diğer Avrupa ülkelerinin aksine sıkı önlemler almayan hükümetin ortakları sosyal demokratlar ve yeşiller oy oranlarını yüzde 15 artırırken, aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi (SD) yüzde 8 civarında oy kaybetmiş durumda. 2018’deki seçimlerde SD yüzde 17 oy alarak ülkenin ikinci güçlü partisi konumuna gelmişti.