Direnişin ve güzelliğin diyarı Dersim dağları

PKK saflarına katıldığı ilk yer olan Dersim'den bahseden gerilla Dicle Avaşin, "Dersim dağlarının asiliği insana güven veriyor. Her bir taşı, ağacı, suyu tarihte yaşananları anlatıyor" dedi.

Tarih yazılanlar da değil yazılmayanlarda gizlidir denir. Yazılmayan tarihin seyrini değiştirecek olanlar da tarihe iz bırakanlardır. Egemenlere, zalimlere, verili sistemin çarkına karşı amansız mücadele eden özgürlük savaşçılarıdır. Savaşçılar savaşır, mücadele eder, bedel öder ama başarır. Ve tarihte direnenleri yazar. Kürdistan'da yapılan zulümlere karşı direnen yerlerden biri de Dersim’dir. Dersim halkımız asi dağlarında direnerek düşmana boyun eğmemiştir.

Kadını erkeği, yaşlısı genci bu topraklarda kendi olmayı seçmiştir. Halkımızın bu direnişi unutulmadı ve bugün Kürt Özgürlük Hareketi PKK’nin mücadelesiyle zirveye ulaştı. Özgürlük savaşçılarının dağlardaki savaşıyla Kürdistan’da yaratılan korku bertaraf oldu. Tarihin en büyük intikamını dağlarda direnen savaşçılar alıyor. Özgürlük savaşçılarından Dicle Avaşin Dersim’de yaptığı gerillacılığı anlattı.

TARİHİN BİR PARÇASI OLMAK İÇİN DAĞLARA GELDİM

Gerilla Dicle Avaşin, Dersim'de yaşadığı süreç için şunları belirtti: "Dersim coğrafyasından bahsetmek istiyorum. Belki anlattıklarım bu güzelliğin hakkını vermez ama anlatarak yazarak tarihe bir şeyler bırakılır. Ben de bu tarihin bir parçası olmak için mücadelenin dergahı dağlara geldim. Partiye ilk katıldığım yer Dersim’dir. Dersim dağlarını daha önce duymuştum, hep merak ediyordum. O yüzden Dersim’den katılmaya karar verdim ve yönümü Dersim dağlarına verdim.

Dersim'e, topraklarına ayak bastığımda çok farklı duygular yaşadım, tarihi yeniden yaşıyorum, sanki hep halkımızla yaşamışım gibi hissettim. Daha önce de Dersim halkına yönelik yapılan katliamı duymuştuk fakat dağlara gelerek burada yaşananları görmek, dokunmak, yaşamak  daha  fazla halkımızın direnişini, acılarını hissetmemi sağladı."

DERSİM DAĞLARININ ASİLİĞİ İNSANA GÜVEN VERİYOR

Gerillalar en çok dağlarda varlığını sağlama alır ve güveneceği kibble dağlar olur. Dicle Avaşin de değerlendirmelerinde dağlar için şunları söyledi: "Dersim dağlarının asiliği insanda güvendeymişsin duygusunu yaratıyor. Her bir taşı, ağacı, suyu tarihte yaşananları anlatıyor. Burada doğal mağaralar var. Gerilla da her kış kendini koruyup kollayacağı yerler yapar. Biz de kış üslenmesi için yer bakıyorduk. Araziyi dolaşırken doğal bir mağarayla karşı karşıya geldik ve uygun hale getirmek için bazı yerleri kazmaya başladık. Her kazı yaptığımız da sanki mağaradan kadın çığlıklarını, çocuk iniltilerini duyuyorduk.

Her arkadaş bunu duyuyordu ve hissediyordu. Yine Laç vadisinde büyük katliamlar yaşandı, 1938'de yapılan katliamla her yer kan gölüne döndü... Yine Dersim'de düşmanın eline geçmemek için kendini kayalıklarından, uçurumlarından atan yüzlerce kadının çığlıkları Dersim dağlarında yankılanıyor. İnsan bunları gördükçe tarihi bir daha canlı yaşıyor."