Efrîn'de kesintisiz talan

Türk ordusu ve çeteleri, Efrîn’de Kürtsüzleştirme temelinde nüfus yapısını değiştirirken merkez ve köylerinde halkın mallarını talan etmeyi sürdürüyor.

Türk ordusu ile bünyesinde DAİŞ ve El Nusra kalıntısı çeteleri, Efrîn'de halka ait ev, arazi, zeytin ağacı ne varsa talan ederken, diğer taraftan da köylerine dışarıdan getirdikleri aileleri yerleştiriyor. Şimdiye kadar onlarca köye Guta, Ezaz ve farklı yerlerden binlerce aile yerleştirildi.

Türk işgalinden dolayı Şehba'ya göç eden ve zaman zaman evlerini ve arazilerini kontrol etmek için giden aileler, Türk devleti ve çetelerinin baskılarına maruz kalıyor. Gidip birkaç gün içinde kaçmak zorunda kalan Efrînliler, kendilerine ait ne varsa hepsinin talan edildiğini söylüyor.

Geçen hafta Şehpa'dan Efrîn’e evini kontrol etmek için giden 70 yaşındaki H. H, tanık olduklarını ANF'ye anlattı: "Evimi kontrol etmek için köye gittim. Evimde ne varsa hepsini görürmüşler. Tüm evleri öyle yapmışlar. İçeride hiçbir şey bırakmamışlar. Türk çeteleri, köylerinde hazır bulunmayan ailelere ait tarla ve zeytin ağaçlarını hasat için dağıtarak halkı birbirine düşürmeye çalışıyor. Şimdi buğday zamanı, tüm buğdayı biçiyorlar. Orada olmayanların neyi varsa hepsini toplayıp götürüyorlar. Bize asker kaçağı olduğumuzu söylediler. Ben 70 yaşındayım. Benim artık askerlik yapacak yaşım mı kalmış?

CAMİ BİLE YERLE BİR EDİLMİŞ

Köyde yıkılan birçok ev var. Bizim köyde hemen hemen 18 ev var. Qide köyünde cami yerle bir edilmiş. Nerede görülmüş caminin vurulduğu. Qide köyünde yaklaşık 40-50 eve Arap aileler yerleştirilmiş. Bunlar nereden getirilmiş bilmiyorum. Tüm zeytinlere el koymuşlar. Kendi oğlunun malına ve evine bile sahip çıkamıyorsun. Gözlerinin önünde gelip her şeyi alıp götürüyorlar, korkudan kimse sesini çıkaramıyor.