'Efrîn'e özgürce döneceğiz'

Merkezleri Türk ordusunca havaya uçurulan Êzîdîler Birliği'nden Gulêcan Fer, Türk devletinin tarihi yerlerini bilinçli olarak yok ettiğini ama direnerek özgürce Efrîn'e döneceklerini söyledi.

İşgalci Türk devleti ve çeteleri, Salı günü Êzîdîler Birliği'ne ait merkezi havaya uçurdu. Daha önce Türk devletinin bombardımanı sonucu zarar gören bu merkezin içinde Êzîdî inancına ait kitapların yanı sıra Ortadoğu’daki tek Zerdeşt heykeli de bulunuyordu. Êzîdîler Birliği'nin kadın temsilcisi Gulêcan Fer, ANF’nin sorularını yanıtladı.

Devrimden önce de örgütlü müydünüz, devrim sürecinde ne yaptınız?

Êzîdîler olarak örgütlüydük. 2007’de Halep'te ilk kongremizi yapmıştık. Halep’te komitelerimiz vardı. Êzîdîler Birliği'nin yöneticileri vardı. Devrim başladığında hazırdık, direkt çalışmalarımıza başladık. 2012’de Basûfanê köyünde ilk Êzîdî Evi'ni açtık. O evde yüz yıllardan sonra ilk kez çocuklarımızı Êzîdî inancına göre eğittik. Bizim için devrim büyük bir fırsattı, bu nedenle çalışmalarımızı çok hızlı ve yoğun başlattık.

Êzîdîler Birliği ne zaman ve hangi esaslar üzeri kuruldu?

Efrîn Kantonu içinde tüm azınlıklar ve inançlar birliği oluşturuldu. Biz de Êzîdîler olarak bu birlik içinde yerimizi aldık. İlk kez Êzîdîler kendilerine ait bir komite ve merkezde, bağımsız olarak kendi inancının eğitimini veriyordu ve örgütlüyordu. Êzîdîler Birliği 2013'te Efrîn merkezde oluşturuldu. Birinci konferansımızı burada yaptık. İlk kez eşbaşkanlık sistemi oluşturuldu ve kadın, hukuk, eğitim, gençlik, basın ve kültür komiteleri olmak üzere 7 komite kuruldu. Bu komitelerle Efrîn’deki Êzîdî köylerine ulaşabiliyorduk. Efrîn'de 22 Êzîdî köyü var. Bunlardan Basûfanê ve Feqira gibi birçok köy tümden Êzîdî idi. Her köyde birer merkez oluşturduk. Bu merkezlerde kadın ve çocuk eğitimleri verildi. Kürt tarihi içinde bin yıllardan beri ilk kez Demokratik Özerklik sistemi içerisinde Êzîdî dini kabul edildi ve bağımsız olarak çalışmalarını yapmaya başladı.

Yıkılan merkez içerisinde Zerdeşt heykeli ve Laleş kubbesi de vardı. Bu tarihi sembollere yönelik nefretin kaynağı nedir?

Ortadoğu'daki ilk Zerdeşt heykeliydi. Kurzelê köyünde bir yurtsever hediye etmişti. Qibarê köyünden de bir yurtsever Laleş kubbesini merkezimize hediye etmişti. Tarihe baktığımızda, Kürtlere ve Êzîdîlere yönelik tüm katliamlar Osmanlı eliyle yapılmış. Türk devleti, Efrîn'de tüm etnik yapıların ve dinlerin bir araya gelerek örgütlenmelerini, birlik oluşturmalarını hazmedemedi. Efrîn Kantonu'na saldırdı. Katliam yaparak tüm tarihi yerlerimizi yerle bir etmeleri bilinçlidir. Tüm merkezlerimizi yerle bir ettiler.

YPG ve YPJ’nin 58 gün boyunca göstermiş olduğu büyük direnişte biz de yerimizi aldık. Tüm dünyaya çağrılarımız oldu ama gözlerini kapattılar. Erdoğan'a yol açtılar. Erdoğan da halkların birliğine, kültürüne ve dinine yönelik yok etme siyasetini sürdürüyor.

Şimdi ne yapıyorsunuz?

Tüm Efrînliler gibi biz de bugün Şehba'da halkımızla birlikte direniyoruz ve bu direnişimize devam edeceğiz. Serdem Kampı'nda bir merkezimizi kurduk. Efrîn’e özgür bir şekilde dönmeyene kadar durmayacağız ve direnişimiz devam edecek.