'Efrînê Evînê' belgeseliyle düşmana verilen mesaj: Başaramazsın!

“Efrînê Evînê” müzikal belgeselin yönetmenliğini yapan Zekeriya Efrîn, yaptıkları çalışmayla, işgalcilere "Ne kadar saldırsan da işgal etsen de kültürümüzü yok edemezsin" mesajı verdiklerini söyledi.

Yönetmenliğini Efrînli yönetmen ve gazeteci Zekeriya Efrîn'in yaptığı “Efrînê Evînê” müzikal belgeseli, uluslararası film ve belgesel festivallerine katılıyor.

Efrîn'in tarihi, doğası, kültürü, direnişi ve uğradığı işgali müzikal olarak konu alan belgeselin yapımında birçok Kürt sanatçı ve müzisyen yer alıyor.

Sanatçılar; Brahîm Kêvo, Gare Sazkar, Yara Hebîb, Firîşte Efrîn ve Jîn Xelîl ile müzisyenler; Ehmedê Çep, Mehmûd Horo, Hesen Gênco ve Kawa Kalê'nin yönetmenliğini ise Zekeriya Efrîn yaptı.

Zekeriya Efrîn, Kürdistan ve Avrupa'dan Kürt sanatçı ve müzisyenlerin desteklediği çalışmayı, "Efrîn'i bütün yönleriyle ele almaya çalışan sanatsal bir tablo" olarak tanımlıyor.

Efrîn tarihiyle ve direnişiyle Kürdistan'da her zaman özel bir yere sahip olmuştur. Kürdistan'ın diğer kentleri işgal ve sömürgeciliğe karşı nasıl bir direniş sergiledilerse Efrîn de aynı şekilde büyük bir direnişe sahip oldu.

Kısıtlı imkanlarla başlattıkları çalışmalarının altı ay sürdüğünü belirten Zekeriya Efrîn, sanatçı ve müzisyenlerden oluşan bir arkadaş grubu olarak böyle bir çalışma yapma kararı aldıklarını ifade ediyor.

5 BİN YILLIK BİR TARİH ANLATISI

"Amacımız, Efrîn'i ve yaşadıklarını anlatmaktı. Efrîn'i hem tarihi ve kültürü bakımından hem de Çağın Direnişi'ndeki görkemli direnişini yansıtmaya çalıştık" diyen Zekeriya Efrîn, bunu da müzik, şiir, stran ve görüntüyle anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Efrîn'in 5 bin yıllık kesintisiz tarihinin sembolleri olan Nebi Huri, Şêx Berekat, Saman Kalesi ve Parsê Xatûn gibi tarihi mekanlarını da yansıtan belgeselde Efrîn'in Seyîdê Dîkê, Ehmedê Rûtê ve Mistefayê Çolê gibi tarihi direnişçilerinden Çağın Direnişi'ne kadarki tarihi sembollerine de yer veriliyor.

DÜŞMANA 'KÜLTÜRÜMÜZÜ YOK EDEMEZSİN' MESAJI VERMEYE ÇALIŞTIK

Zekeriya Efrîn, müzikal belgeselinin amacını ise şu sözlerle dile getiriyor: "Çalışmamızla düşmana bir şey söylemek istedik, o da şuydu: sen ne kadar saldırsan da işgal etsen de biz yok etsen de biz yok olmayız. Sen bu saldırılarla kültürümüzü, tarihimizi yok etmek istedin ama kültürümüz yok olmayacak. Bizler tarihimize, dilimize, kültürümüze bağlıyız ve asla bunlardan vazgeçmeyiz."

'EFRÎN MÜCADELESİ ASLA DURMAYACAK'

"Kürt tarihi ve kültürünün asla yok olamayacağı mesajını verdik. Bugün de zaten tarihi yerlerimize, doğamıza, kültürümüze ve değerlerimize saldırarak bizi yok etmeye çalışıyor" diyen Zekeriya Efrîn, sergilenen direniş sayesinde, Efrîn kültürü ve değerlerinin asla kaybolmadığını ve Efrîn için mücadelenin ise asla durmayacağını ifade ediyor.