Efrînliler: Hiçbir tehdit bizi topraklarımızdan vazgeçiremeyecek

Türk devletinin işgalinden sonra kamplarda yaşamak zorunda kalan Efrînliler, Erdoğan'ın saldırı tehditlerine tepki göstererek, "Hiç bir tehdit biz topraklarımızdan vazgeçiremeyecek" dedi.

Türk devleti ve desteklediği çetelerinin 20 Ocak'ta Efrîn’e yönelik başlattığı saldırının ardından 58 gün süren YPG-YPJ direnişi sonrası şehir 18 Mart'ta işgal edildi. İşgal sonrası yüz binlerce Efrînli Şerewa ile Şehba'nın ilçe ve köylerine dağıldı. Halkın barınması için Berxwedan, Serdem ve Efrîn kampı olmak üzere üç mülteci kampı kuruldu.

Bu kamplarda binlerce Efrînli aile bulunuyor. Fakat, yüzlerce aile de yıkık evlere, dükkanlara ve okullara yerleştirildi. Kışın gelmesiyle birlikte şartların daha da zorlaşması nedeniyle Şerewa bölgesindeki halkın barınabilmesi için Verger kampı kuruldu. Şerewa’nın değişik yerlerinde dükkanlarda ve yıkık evlerde kalan Efrînli aileler tüm zor şartlara rağmen direnişlerini sürdüreceklerini söylüyorlar.

EFRÎN’İ GERİ ALANA KADAR DİRENECEĞİZ

Efrîn’nin Eşrefiye mahlesinden olan Şêxo Türk devletinin 72 uçakla üzerlerine saldırmasından sonra Efrîn’i bırakmak zorunda kaldıklarını ve çıktıktan sonra da 8 ay boyunca camiye ait taziye çadırlarında kaldıklarını belirterek, "Biz iki ay camide kaldıktan sora, cami imamı bize taziye çadırları getirdi. Ve yaklaşık 7-8 ay o çadırlarda kaldık. Yazın idare ediliyordu ancak kış şartlarında zor oluyordu. Bu kampın kurulması bize çok yardımcı oldu. Bizden bir şey esirgenmedi, ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar, ellerinden geleni yapıyorlar" dedi.

Tek istediklerinin Efrîn’e geri dönmek olduğunu dile getiren Şêxo konuşmasına şöyle devam etti: "Biz Efrîn’e dönmek istiyoruz. Biz Efrîn’de mutluyduk. Hiç bir eksiğimiz yoktu, bize kimse zulüm etmiyordu. Kendi işimizde ve gücümüzdeydik. Erdoğan şimdi de yine tehdit ediyor. Bizi Efrîn’den çıkarttı şimdi de Şehba'dan çıkartmak istiyor. Gelsin neyle saldırıyorsa saldırsın. Biz buradan çıkmıyoruz. Bir kaç gün önce top atışları yapıyordu. Buradaki halkı korkutup buradan da çıkartmak istiyor. Ama biz gitmiyoruz ve buradan da çıkmıyoruz."

HALA EFRÎN'DEN KAÇANLAR VAR

Efrîn’de çok mutlu olduklarını söyleyen Zeynep kışın gelmesi ile çocuklarının hastalandığını bu yüzden kurulan yeni kampa geçtiklerini söyledi. Durumlarının şimdi daha iyi olduğunu kaydeden Zeynep, "Fakat bizim tek istediğimiz topraklarımıza geri dönmek. Biz yerimizi ve topraklarımız bırakmak istemiyoruz" diye konuştu.

Veger kampı yönetiminde yer alan Hecreham Efrîn ise, kampın kurulma amacına yönelik şunları anlattı: "Türk devleti ve çetelerinden kaçan halkımız, gelip buradaki köylerdeki yıkık evlere, camilere ve okullara yerleştiler. Hala da Efrîn'den gelenler var. Yazın idare ediliyordu, ancak şimdi kış geldi. Kış şartları zor ve insanların barınabileceği bir yere ihtiyacı vardı. Biz de halkın yerleşebilmesi için bu kampı kurduk. Şimdiye kadar 132 çadır kurduk aileler yerleşmeye başladı. Bizim tek istediğimiz halkımıza hizmet edebilmektir. Son ana kadar da halkımızın hizmetinde olacağız.”