Efrînliler işgali yıldönümünde protesto etti

Türk devletinin Efrîn’i işgal etmesini 3’üncü yılında protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenleyen Efrînliler, Fafinê’deki Rus merkezinde Rus yetkililerle de görüştü.

Türk devletinin Efrîn’i işgal etmesinin 3’üncü yıldönümü kapsamında Şehba’da bir yürüyüş yapıldı.

Fafine ilçesindeki Wehşiye köyündeki Rus merkezi önünde başlayan yürüyüşe katılanlar sık sık Türk devletinin işgalini protesto eden sloganlar attı. Yürüyüşten sonra Efrîn Kantonu Meclis Üyesi Fatime Lekto, Suriye-Efrîn İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şêxo, Efrîn Kanaat Önderleri Meclis Üyesi Heci Mistefa’den oluşan bir heyet Rusya merkezinden Ciniral Elksender ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türk devletinin bölgede işlediği suçlara ilişkin hazırlanan dosya Rus yetkililere teslim edildi. Yine heyet Rus merkezin önüne siyah çelenk de bıraktı.

Daha sonra ise Efrîn Sivil Yönetim Eş Başkan Yardımcısı Israfil Mistefa bir açıklama yaptı.

 “Türk devleti ve ona bağlı çeteler bizim topraklarımızı işgal etti. Rusya bu işgale yeşil ışık yaktı. Türk devleti sadece Efrîn işgal etmeyi amaçlamadı” diyen Mistefa, Türk devletinin Özerk Yönetimi, demokratik ulusu ve halkların kardeşliğini dağıtmak istediğini belirtti.

Türk devletinin Efrîn’de hala insanlık suçu işlediğini söyleyen Mistefa, şöyle konuştu: “Bugün Türk devleti bölgenin demografik yapısı ile oynuyor. Orada kalan insanları kaçırıyor. İşkence uyguluyor. Tecavüzler yapıyor. Tarihi yerleri talan ediyor. Tüm bu suçlar uluslararası toplumun gözü önünde yapılıyor. Ancak BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere tüm kamuoyu sessizliğini koruyor. Rusya’nın tutumunu da eleştiriyoruz. Rusya’nın 2254 sayılı BM kararına göre hareket etmesi gerekirdi. Ancak bu kararları tanımıyor. Rusya çeteleri Şam hükümeti bölgelerinden uzaklaştırdı. Bu kez çeteleri Türk devletinin işgal ettiği alanlarda topladı. Türk devleti bu çeteleri destekliyor. Bu çeteler bugün Suriye’nin yarın tüm dünyanın başına bela olacaktır.”