Güneşin kenti Iğdır, ırkçı bloka baş eğmedi

Güneşin ilk doğduğu kent, güneşin kenti Iğdır, AKP-MHP ve İYİ Parti’nin ırkçı blokuna karşı, halkların bloku olan HDP'yi tercih ettiği için halkın iradesi gasp edildi.

Kadim bir tarihe sahip olan Iğdır, yıllar boyunca bağrında birçok medeniyet çıkardı. 10 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Iğdır’da Hurriler, Urartular, Medler ve Persler devletler ve imparatorluklar kurdu. Bu halklar tarih boyunca bir arada yaşadı. Bundan dolayı Iğdır, barış ve kardeşliğin yeri olarak hep ön planda yer aldı.

Heybetini ve baş eğmeyeni duruşunu Ağrı Dağı’ndan alan Iğdır halkı, asilliğini Aras Nehri’nden, cömertliğini ise bereketli ovasından alır. Kozmopolit bir yapıya sahip olan Iğdır’da Kürtler, Azeriler, Terekemeliler, Türkler, Çerkezler ve diğer halklar bir arada yaşıyor. Bir yanı Ağrı Dağı, bir yanı Aras Nehri, bir yanı Erivan olan Iğdır, herkesi kucaklayan bir yapıya sahip.

Türk devleti kurulduktan sonra, barışın, halkların beşiği ve kalesi olan Iğdır, bu özelliğini kaybetti. Türk devletin egemenliğinden sonra başa gelen partiler, haklar arasında ırkçılığı pekiştirdi ve katliamlar yaptı. Başta Kürtler olmak üzere birçok halk, Iğdır’da katledildi.

IĞDIR’A 100 YIL SONRA İLK HİZMET DTP İLE GELDİ

Iğdır, 2009 yerel seçimlerine kadar MHP gibi ırkçı partiler tarafından yönetildi. 2009 yerel seçimler öncesinde, Iğdır’da başta Kürtler olmak üzere birçok halk, ırkçılığa, baskıya ve göçe zorlandı. 2009 yerel seçimlerinde Iğdır Belediyesi MHP’den, Demokratik Toplum Partisi’ne (DTP) geçti.

Bu tarihten sonra Iğdır’da yaşayan haklar rahat bir nefes aldı, barış ve kardeşlik uzun yıllar sonra yeniden tesis edildi. 100 yıldır hiçbir hizmetin yapılmadığı Iğdır, ilk defa hizmeti DTP döneminde gördü. Iğdır’da tüm halklara eşit bir şekilde hizmet yapıldı, belediye kapısı herkes açık hale geldi.

IRKÇI PARTİLERİN İZİ KALMADI

Barışın, hizmetin ve kardeşliğin özlemini DTP ile yeniden tadan Iğdır halkı, 2014 yerel seçimlerinde hakların, demokrasinin, barışın ve hizmetin partisi olan Barış ve Demokrasi Partisi’ni (BDP) seçti. DTP’nin geleneğinden gelen BDP, aynı hizmeti devam ettirdi. Artık Iğdır’da tüm haklar oylarını barış, demokrasi ve kardeşlik için kullanmaya başladı. DBP’nin hizmeti ve politikası tüm hakları bir çatı altında topladı. Ağrı Dağı'nın baş eğmeyen duruşu ile Iğdır halkı, tüm ırkçı partileri Iğdır’da silip, süpürmüştü.

IRKÇI BLOKA İNAT, HALKLARIN KARDEŞLİĞİ KAZANDI

Barış, demokrasi, adalet ve eşitlikçi hizmeti tadan Iğdır halkı, 31 Mart 2019 yerel seçimlerde AKP, MHP ve İYİ Parti’nin ırkçı blokuna rağmen, Halkların Demokratik Partisi (HDP) büyük zaferle seçimleri kazandı. 31 Mart öncesi HDP’nin büyük üstünlüğü göze çarpıyordu. Azeri, Kürt, Terekeme, Çerkes halkları başta olmak üzere herkesin de gönlünde HDP vardı. AKP-MHP ve İYİ Partinin tüm ırkçı ve ayrıştırıcı politikalarının yanı sıra, arkalarında devletin gücünü ve sermayenin tüm imkanlarına rağmen, halkın tek isteği vardı: Barış, adalet, demokrasiydi. Bu değerleri ise bağrında taşıyan tek parti ise HDP’ydi.

HDP’nin Iğdır’da aday gösterdiği Yaşar Akkuş ve Eylem Çelik, 31 Mart yerel seçim çalışmalarında Iğdır halkı büyük destek verdi. Eşbaşkanlar gittikleri her yerde büyük bir coşkuyla karşılıyordu. Diğer partiler devletin, HDP ise halkın desteğiyle çalışma yürütüyordu. Arabası olan, seçim çalışmalarına arabasıyla katılıyordu, arabası olmayanlar yürüyerek kilometrelerce yürüyerek çalışma yürütüyordu. Halkın desteği bununla bitmiyordu. Özellikle gençler ve kadınlar gece gündüz durmadan seçim çalışması içindeydiler. Halkların el ele verdiği, 31 Mart Yerel Seçimlerinde HDP, ırkçı, faşist bloka rağmen büyük bir oy oranıyla Iğdır Belediyesini kazandı.

HERKESE EŞİT HİZMET

Özgürlük demokrasi, barış ve adaletin temsilcisi HDP, Iğdır Belediyesini kazanır, kazanmaz herkese eşit bir şekilde hizmet atağına geçti, Iğdır Belediyesi adeta halkın evi geldi. Iğdır halkı, tüm sorunlarını, hiçbir engelle karşılaşmadan belediye eşbaşkanları Yaşar Akkuş ve Eylem Çelik’e aktarabiliyordu. Iğdır halkın tüm sorunları yerinde tespit ediliyor ve çözüme kavuşuyordu.

Kürtlerin ve diğer halkların ulusal ve kardeşlik bilinçle sahiplendiği HDP Iğdır Belediyesi, 15 Mayıs günü AKP-MHP iktidarı tarafından kayyum atanarak, hakların iradesi gasp edildi. Iğdır Belediyesi gasp edilmesinden sonra, Belediye Eş Başkanı Yaşar Akkuş tutuklandı.

AMAÇ IĞDIR’DA KAOS ÇIKARMAK

Iğdır’da halkın iradesine kayyum yoluyla gasp edilmesinin amacı, halkların yıllardır ulusal bilinçle; barış, demokrasi adaletle bir arada yaşadığı yeri yeniden kaosa sürüklemek. Iğdır’da adaletsizliği ve ırkçılığı tesis etmek. Bu amaçla AKP-MHP ve İYİ Parti’nin seçimlerde alamadığı ve iradesini kıramadığı Iğdır halkının iradesini ve geleceğini, kayyum yoluyla gasp etmektir.