Havaların ısınması korona salgınını etkiler mi?

Bugünden itibaren birçok batı Avrupa ülkesinde hava sıcaklıkları 20 derecenin üstüne çıkmaya başlayacak. Peki değişen hava şartları koronavirüsü salgının yayılma hızını düşürür mü?

Bugün Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın birçok bölgesinde hava sıcaklığının 23 dereceyi bulması bekleniyor. Meteoroloji bilgileri Koronavirüsü salgınıyla boğuşan bu Avrupa ülkelerinden yakından takip ediliyordu. Çünkü kimi uzmanlara göre dünya çapında 60 bine yakın insanın ölümüne neden olan ABD’nin ardından salgının merkezi olarak kabul edilen Avrupa’da havaların ısınması salgının yayılma hızını düşürecek.

Bilim insanları mevsim sıcaklarının başlaması her açından insan sağlığı için iyi, koronavirüsü için ise kötü olduğu konusunda hemfikirler. Ancak bunun salgını nasıl etkileyeceği mevzusunda farklı görüşler dile getiriliyor. ABD merkezli Sosyal Bilimler Araştırma Ağı (SSRN)’de yayınlanan son bir araştırmanın sonuçlarına göre ise “SARS-CoV-2” olarak adlandırılan koronavirüsü sadece hava sıcıklığı 9 ve 10 olan bölgelerde yayılıyor.

‘KURU HAVADA VİRÜSÜN YAYILMA GÜCÜ ZAYIFLIYOR’

Virüslerin yayılmasını sağlayan partiküllerin nemli havada rahatça hareket ettiğine dikkat çeken meteorolog Dominik Jung, kura havada ise bunun tersi bir durum yaşandığını ifade etti. Salgının yayılmasında hava durumunun rolüne ilişkin Bild gazetesine konuşan Jung devamla şu öngörüde bulundu: “Bundan dolayı havaların güneşli olması şüphesiz virüsün yayılmasını engelleyecek.”

Münih’deki Max-von-Pettenkofer Enstitüsü’nden virolog Oliver Kepller de virüsün sonbahar ayları ile Mayıs ayı arasında etkili olabileceğini düşünüyor. Televizyn kanalı BR’ye konuşan Keppler “20 virüsten 19’nun ortaya çıkma ritmi sonbahar ve Mayıs arasında sınırlı. Ancak son yıllarda bir istisna ile karşı karşıya kaldık. 2009’da ortaya çıkan kuş gribinin yaz aylarında etkili olduğunu gördük” görüşünü dile getirdi.

Hava sıcaklığının koranavirüsü salgının yayılma hızını düşürmeyeceğini savunmayan kuruluşların başında ise Almanya’da salgın konusunda yetkili olan kurum Robert Koch Enstitüsü geliyor. Hava sıcaklığının salgının yayılmasını etkilediğine dair bilgilerin kanıtlanmadığını açıklayan enstitü “Hava durumundan daha çok insanların solunum sisteminin durumu salgında etkili” görüşünü dile getirdi.

John Hopkins Üniveristesi’nin dün itibariyle açıkladığı bilgilere göre salgında ABD 278 458 vakayla başı çekerken, İtalya’da virüse yakalandığı tespit edilenlerin sayısı 119 827, İspanya’da 119 119, Almanya’da 91 159, Fransa’da ise 83 029’u buldu.