Heyva Sor a Kurdistanê Rojava'ya 15 solunum cihazı gönderdi

Geçtiğimiz ay Kuzey Doğu Suriye için 100 adet solunum cihazı kampanyası başlatan Heyva Sor a Kurdistanê, kampanyanın ilk adımı olarak Rojava'ya 15 solunum cihazı gönderdi. 

Heyva Sor a Kurdistanê (Kürdistan Kızılayı), koronavirüsün hızla yayıldığı Kuzey Doğu Suriye’de acil ihtiyaç duyulan 100 adet solunum cihazı için Kasım ayında yardım kampanyası başlatmıştı.

Kampanya çerçevesinde Rojava'ya 15 solunum cihazı gönderildi. Kampanyaya ilişkin Heyva Sor a Kurdistanê tarafından yapılan açıklamada Rojava'da şimdiye kadar 7651 kişinin virüse yakalandığı, 251 kişinin ise virüsten dolayı yaşamını yitirdiği belirtildi. 

9 yıldır aralıksız devam eden savaştan dolayı Rojava'da yaşam şartların çok ağır olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

"Rojava’da solunum cihazları çok eksik ve acil ihtiyaç duyulmaktadır. Kurumumuz Heyva Sor a Kurdistanê bu cihazlarla ilgili gerekli araştırmayı yapmış olup, Rojava’ya ulaştırma masrafı da dahil cihazın tanesinin fiyatının 23 bin Euro olduğunu tespit etmiştir. 100 adet cihaz için toplamda 2 milyon 300 bin Euro gerekmektedir. 

Heyva Sor a Kurdistanê İtalya tarafından ilk adım olarak 345 bin Euro'ya alınan 15 cihaz Rojava'ya gönderilmiştir. Tüm duyarlı insanlara Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye halkına koronavirüsle mücadelelerinde destek olmaları ve yardım elini uzatmaları çağrısında bulunuyoruz." 

KUZEY-DOĞU SURİYE ABLUKA ALTINDA

Kuzey-Doğu Suriye Sağlık Konseyi Dışilişkiler ofis sorumlusu Süleyman Ahmed, kampanyaya ilişkin bilgiler verdi. 

Heyva Sor a Kurdistanê tarafından Rojava'ya 15 solunum cihazı gönderildiğini söyleyen Süleyman Ahmed, "Öncelikle Heyva Sor a Kurdistan'a teşekkür ediyoruz. Şuan çok ağır şartlarda yaşıyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi Kuzey-Doğu Suriye'de de koronavirüs salgını devam ediyor. Bunun için sağlık malzemelerine ihtiyacımız var" dedi. 

Ahmed, şunları ekledi: "Bize destek olan halkımıza ve Heyva Sor a Kurdistan'a çok teşekkür ediyoruz. İnanıyoruz ki önümüzdeki günlerde de destek vermeye devam edecekler. Çünkü Kuzey-Doğu Suriye her taraftan abluka altına alınmış durumda. Bize gönderilen sağlık malzemeleri elbette çok önemli ama maalesef yeterli değil. Bu yüzden zor günlerimizde yanımızda olan herkese çok teşekkür ediyoruz."

SAĞLIK MALZEMELERİNE İHTİYAÇ VAR

15 solunum cihazının gönderilmesine destek veren Avrupa'daki Kürdistanlılara teşekkür eden Heyva Sor a Kurdistanê yönetim üyesi Dilgeş İsa, bu cihazların Rojava halkı için çok önemli olduğunu belirtti.

Heyva Sor a Kurdistanê, Heyva Sor a Kurd ve Kuzey-Doğu Suriye sağlık komitesinin ortak çalışması sonucu cihazların Rojava'ya getirildiğini vurgulayan Dilgeş İsa, cihazların ihtiyaçlara göre hastanelere dağıtılacağını söyledi. Rojava'da hala ciddi derecede sağlık malzemelerine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden İsa, duyarlı insanlara destek çağrısında bulundu.