Kayyum gaspının ardından cemaatlerin faaliyetleri arttı

HDP'li belediyelerin kayyum tarafından gasp edilmesinin ardından AKP'ye yakın cemaatlerin ve diyanetin faaliyetleri artmaya başladı.

Türkiye’de AKP’nin 2002 yılında iktidara gelmesiyle birlikte, başta Van, Ağrı, Bitlis gibi Kürdistan'ın birçok kentinde cemaatlerin faaliyetleri artmaya başladı. 1990’lı yıllarda Hizbullah, 2016 yılına kadar da Gülen cemaatiyle insanların dini duyguları sömürülürken, şimdi de Menzilciler, Süleymancılar, İHH, İHYA-DER, Başak-Der, Nakşibendi gibi birçok cemaat faaliyet gösteriyor. Bu örgütler ve cemaatler, açtıkları okullarda ve camilerde çalışma yürütüyor. Özellikle dini istismar eden bu grupların açtığı öğrenci yurtlarında, okullarda çocukların dini duyguları sömürülüyor.

AKP tarafından HDP’li belediyelere kayyum atanmasından sonra, Kürdistan'da Diyanet ve cemaatlerin faaliyetleri artmaya başladı. Van ve Hakkari’de devletin desteğiyle faaliyet gösteren onlarca cemaatin yanı sıra devlete bağlı Diyanet görevlileri de bölgede daha fazla çalışma yürütmeye başladı. Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "Türkiye'de güçlü bir Diyanet camiamız var. Bugün 150 bini aşkın kadrosuyla diyanet camiamız bu gücüyle mütesanit bir tevhi görevini yerine getirmesi gerekir" sözlerinden sonra Diyanet İşlerine bağlı yetkililer Van’da "Kuran Kursu Eğitimi" adlı bir dizi toplantı ve çalışmalar yürütüyor.

AYNI GRUPLAR DAHA ÖNCE DAİŞ’E DESTEK VERMİŞTİ

Toplantılarda yapılan konuşmalarda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın önümüzdeki süreçte Kuran kurslarında uygulanmak üzere "Kur’an-ı Anlama" adı altında bir dizi çalışma yapılacağı, sahanın hiçbir şekilde başkalarına bırakılmaması ve gençlere sahip çıkması kararları alındığı belirtildi. Van’da Diyanet ve diğer grupların ortak toplantılarından sonra, aynı heyet ve grup Hakkari’ye geçti.

Van'da faaliyet yürüten bu tür dernekler, 2014 yılında Kobanê işgal girişimi sırasında DAİŞ'e her türlü desteği sunmuştu. Suriye’de Kürtlere karşı savaşmaları için bazı cemaatler yurtlarda, derneklerde ve Kur'an kurslarda yetiştirdikleri çocukları ve gençleri DAİŞ’e gönderiyordu. Daha önce de DAİŞ Van sorumlusu Fatih Barut ve 17 DAİŞ'li çıkarıldıkları mahkemede serbest bırakılmış, DAİŞ’in Van Sorumlusu Fatih Barut’un kardeşi Ahmet Barut ise cezaevinde gardiyan olarak görev yapıyordu.