Kuzey ve Doğu Suriye’de 10 özerk konsey kurulacak

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi, kısa bir süre içerisinde 10 özerk konsey ve 7 büronun kuruluşunu ilan etmeye hazırlanıyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, 6 Eylül’de Eyn İsa’da Demokratik Suriye Meclisi (MSD) tarafından ilan edilmişti. Özerk Yönetim Genel Meclisi eş başkanları Sîham Qeyro ve Ferîd Etî olurken, 5 kişilik meclis divanı da belirlenmişti.

Özerk Yönetim Yürütme Konseyi eş başkanlığına da Berivan Xalid ve Abdülhamid El-Mihbaş seçilirken, Yürütme Konseyi 21 gün içinde 10 konseyin kuruluşu için görevlendirilmişti.

Önümüzdeki günlerde ilan edilmesi beklenen konseylerle, Kuzey ve Doğu Suriye’deki siviller ve Özerk Yönetim arasında ilişkilerin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Özerk Yönetim Meclisi’nin, farklı kentlerden 70 üyeden oluşan Hazırlık Komitesi, aynı zamanda Özerk Yönetim’e bağlı konseylerin oluşturulması çalışmalarını takip ediyor.

Alınan bilgilere göre kısa bir süre sonra açıklanacak 10 konsey ve 7 büro, yönetim ve tarım, sağlık, eğitim gibi alanlarda halka hizmet görevi yürütecek.

Konseyler ayrıca Kuzey ve Doğu Suriye düzeyinde, halk ve Özerk Yönetim arasında koordinasyon sağlayacak, kentler arası gümrük vergileri, yakıt fiyatları ve ulaşım izinlerindeki değişiklikler ortadan kaldırılacak.