Libya müzakerelerine de yolsuzluk bulaştı

Birleşmiş Milletler çatısı altındaki Libyalılar arası müzakerelere de yolsuzluk bulaştığı bildirildi.

Libya’ya yönelik silah ambargosu ve yaptırımlarla görevli Uzmanlar Komitesi’nin nihai raporuna göre Siyasi Diyalog Forumu’nun (SDF) iki üyesi, Abdul Hamid Dbeybah’ın başbakan olarak seçilmesine yönelik oylarını almak amacıyla en az üç katılımcıya 150 bin ila 200 bin dolar rüşvet önerdi.

Bir kopyasını AFP’nin elde ettiği rapora göre, Dbeybah lehine 200 bin dolar rüşvet alanlardan birinin, Tunus’taki bir otelde başka katılımcılara 400 bin ilan 500 bin dolar verildiğini duyduğunda “öfkeden çıldırdı.”

Helen gizli olduğu belirtilen raporun Mart ortasına kadar Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesine resmi olarak sunulması gerekiyor.

Libya’nın yeni yöneticileri Şubat ayı başında, BM çatısı altında İsviçre’de başlayan müzakereler sırasında belirlendi.  Abdul Hamid Dbeybah geçici başbakan olarak belirlenirken, Başkanlık Konseyi’nin üç üyesi de aynı oylamada seçildi. Bu ekibin seçimlere kadar devletin kurumlarını birleştirmesi ve seçim güvenliğini sağlaması gerekiyor. Görüşmeler Cenevre dolaylarında gizli tutulan bir yerde Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun 75 üyesinin katılımı ile gerçekleşti.  Dbeybah 19 Mart’tan önce hükümeti için parlamentodan güvenoyu alması gerekiyor. Henüz kabinesini açıklamadı. Başarısız olması halinde, diyalog forumu üyeleri tarafından durum yeniden değerlendirilecek.

Libya’da 2011’de Muammer Kaddafi rejiminin NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor.  Ülkede yabancı güçlerin dahil olduğu, iki farklı yönetim var. Bir yanda BM tarafından kabul edilen Trablus merkezli ve özellikle Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti, diğer yanda özellikle Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri destekli doğu merkezli Halife Hafter öncülüğündeki hükümet var.