McGurk: Bir telefonla karar almak görevi kötüye kullanmaktır

Trump’ın işgale yeşil ışık yakma anlamına gelen açıklamaları öncesi ve sonrasında mesajlar yayınlayan Brett McGurk, Trump’ın politikalarının hem müttefiklerini hem de Amerikan askerlerini tehlikeye attığı uyarısında bulundu.

Barack Obama döneminde DAİŞ Karşıtı Koalisyon Özel Temsilcisi olan ve geçtiğimiz yıl Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararına karşı istifa eden Brett McGurk, Trump’ı sert sözlerle eleştirdi.

‘BAŞKOMUTAN DEĞİLSİN’

Beyaz Saray’dan dün yapılan ve Amerikan birliklerinin Kuzey ve Doğu Suriye’den çekildiği yönündeki açıklamasını eleştiren McGurk, “Donald Trump bir başkomutan değil. Bilgi edinmeden ve görüş alışverişinde bulunmadan düşüncesizce kararlar veriyor. Askeri personeli hiçbir destek olmadan tehlikeye sokuyor. Esip gürlüyor ve sonrasında düşmanlar onun blöfünü gördüğünde ya da sert çıkan bir telefon görüşmesiyle karşılaştığında müttefiklerimizi korunmasız bırakıyor” dedi.

‘TÜRKİYE’YE HİÇBİR ŞEKİLDE GÜVENİLMEMELİ’ UYARISI

Twitter mesajlarında Trump’ın geçtiğimiz gün Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuşması ardından çekilme kararını ilan ettiğini hatırlatan McGurk, “Sahada olan biteni zerrece anlamaktan tümüyle yoksun olduklarını gösteriyor” diyerek, eleştirdi. McGurk, Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) Türkiye’nin işgal saldırılarıyla karşı karşıya bırakıldığını ifade ettiği mesajlarında, Trump’ın politikalarının aynı zamanda Amerikan ulusal güvenliğine zarar verdiğinin altını çizdi. McGurk, Türkiye’ye özellikle DAİŞ’le mücadele konusunda hiçbir şekilde güvenilmemesi gerektiği uyarısı yaptı.

McGurk’un işgal yeşil ışık olarak yorumlanan Beyaz Saray açıklamasından sonraki mesajları şöyleydi: “ABD' elinde herhangi bir DAİŞ esiri bulundurmamaktadır. Onların hepsi Trump'ın Türkiye'nin masasına servis ettiği QSD’nin elinde."

"ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının DAİŞ’in dirilişinin çekirdeğini barındırdığı yönünde uyarıda bulunduğu Hol Kampı'ndaki 60 bin esiri idare etmeye Türkiye'nin ne niyeti ne arzusu ne de kapasitesi var. Tersine buna inanmak ulusal güvenliğimizle pervasızca kumar oynamaktır.”

HALKLAR SAVUNMASIZ BIRAKILMIŞ OLACAK

"Türklerin teklif ettiği 'güvenli bölge', Türkiye sınırını 30 kilometre Suriye'nin içine yayacak ki, buna Hristiyanların, Kürtlerin ve diğer savunmasız azınlıkların yaşadığı bölgeler dahil. Oysa diplomatlarımız erken davranıp böyle bir yıkımı önlemeye yönelik bir plan üzerinde çalışıyordu. Mike Pompeo (Dışişleri Bakanı) nerede?"

"Aslında ABD'li yetkililer QSD’ye bir 'güvenlik mekanizması' planı imzalattı. Bu plan kapsamında Türkiye'nin sınır ötesine geçmesinin önüne geçeceği gerekçesiyle sınırın Suriye tarafındaki tüm savunma bariyerleri kaldırıldı. ABD'nin Avrupa Komutanlığı EUCOM bu planı tam da dün açıkladı. Trump bu planla ilgili hiç bilgilendirilmiş miydi?"

"(DAİŞ’e karşı mücadele) politikasını ben idare ederken Trump yine benzeri düşüncesizce bir karar almıştı. Bunun üzerine istifa ettim, bununla ilgili yazdığım makaledeki her sözün arkasındayım. Bu gece bunun üzücü bir yeniden gösterimi yaşandı ama daha da beteri gibi gözüküyor, çünkü aradan geçen zamanda ABD'li yetkililer, QSD’yi kalmayı planladığımıza ikna etmişlerdi."

‘BİR TELEFON GÖRÜŞMESİYLE KARAR VERMEK GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKTIR’

Donald Trump’la birlikte Amerikan dış politikasının önündeki en büyük kusurun değerlendirmelerdeki hatalar olduğuna dikkat çeken Brett McGurk, son kararın da Erdoğan’la görüşme sonrasında alındığını ve bunun ‘Rusya, İran ve DAİŞ’e hediye’ niteliğinde olduğuna vurgu yaptı.

Donald Trump’ın gelen tepkiler karşısında yaptığı kimi açıklamalara da yanıt veren Brett McGurk, Trump’ın “Ben Washington'a geldiğimde, DAİŞ bölgede gemi azıya almıştı. DAİŞ halifeliğini hızlıca yüzde 100 yenilgiye uğrattık" şeklindeki açıklamasının gerçekleri yansıtmadığına işaret etti.

McGurk, "Sayın Başkan: Kusura bakmayın ama bunlardan hiçbiri doğru değil. Size tarihi nitelikteki ölüm-kalım meselesi konularda kararları vermeden önce uzmanlarınız ve politika ekibinizle toplantılar yapmanızı tavsiye ederim. Yabancı bir liderle tek bir telefon konuşmasının ardından böyle kararlar vermek, görevi kötüye kullanmaktır” diye uyardı.

Uzun yıllar ABD’nin DAİŞ’le mücadeledeki özel temsilcisi olarak görev yapan Brett McGurk, Donald Trump’ın geçtiğimiz yılın aralık ayında Suriye’den çekilme kararını açıklamasıyla görevinden istifa etmişti. McGurk, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik işgal planlarına karşı geri çekilmenin hem ülkesinin güvenirliliğini sarstığı hem de müttefik olarak gördüğü Kürtleri yalnız bırakma anlamına geldiğine dikkat çekmişti.