Meshed: Çözüm, rejim ile MSD’nin diyalog kurmasıyla olur!

Cenevre İç Muhalefet Heyeti Başkanı Elyan Meshed, Kuzey Suriye’de çözüm için rejim ve MSD’nin diyalog kurması gerektiğini ve tarafların buna hazır olduğunu düşündüğünü söyledi

Suriye'de bir taraftan çatışmalar şiddetlenirken, diğer taraftan diyalog çağrısı daha çok dillendiriliyor. Rejim ile Kuzey Suriye yetkilileri arasındaki diyalog iddiaları bir süredir gündemde. Ancak diyalog iddiaları Kuzey Suriye yetkilileri tarafından şimdiye kadar doğrulanmadı.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) geçtiğimiz günlerde Tebqa kentinde üçüncü kongresini gerçekleştirdi. Kongreye Suriye'nin birçok bölgesinden katılım sağlandı. Katılımcılar arasındaki görüşmeler kongre sonrası Eyn İsa kentinde de devam etti.

Kongreye katılan önemli şahsiyetlerden Cenevre İç Muhalefet Heyeti Başkanı Elyan Meshed, diyalog için burada olduğunu !söyledi. Suriyelilerin burada kendi aralarında diyalog geliştirdiğini söyleyen Meshed, "MSD'nin yaklaşımını olumlu görüyorum. Doğrudur, bazı konuları beraber netleştirmemiz gerekiyor. Örneğin; merkezi olmayan yönetim anlayışı ile kendi kaderini tayin hakkı. Kaderini tayin hakkı bir yerlerden kopma ya da bir bölgenin koparılması anlamına gelmiyor. Bu eşitlik, demokrasi, özgürlük ve hakların talebi anlamını taşıyor" diye konuştu.

Suriye krize çözüm girişimlerini olumlu karşıladığını belirten Meshed, Suriye'deki iki temel güç olan Suriye rejimi ile MSD'nin diyalog masasına oturmaya hazır olduklarına inandığını söyledi. Bunu da 'çare ve umut' diye tanımlayan Meshed, "Devlet başkanı (Beşar Esad) en son 'diyalog için elimiz açık' açıklamasında bulundu. Gözlemlerime göre, rejim ile MSD arasında diyalogtan yana herhangi bir sorun görünmüyor" dedi.

Türk devletinin Suriye'deki işgaline de dikkat çeken Meshed, "Esasen Türkiye devleti Suriye’ye düşmanlık yapıyor. Dolayısıyla başından itibaren Türkiye'nin müdahalesine karşıyız. Türkiye'nin topraklarımızdan çıkarılması için hazırız."