Minbic'te neler oluyor?

Türk devleti, 24 Haziran seçimleri yaklaştıkça Minbic’i de yeniden gündeme getirdi. Sık sık işgal tehdidinde bulunan Türk hükümeti, ABD ile bir yol haritası üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Peki Minbicliler buna ne diyor?

Minbic’in ticari sokakları yeniden canlılığına kavuştu. Esnaf işinin başında, kent sakinleri güvenle alışverişini yapıyor. Eşyalarını aracına yüklemekle meşgul olan Ebdulrezaq Casim, Türkiye’nin tehditlerine pek anlam veremiyor. Casim, ‘’Bir şeyden haberim yok, ama Türkiye’nin ikide bir bizi tehdit etmesine bir anlam veremiyorum’’ diyor.

Minbic, bundan yaklaşık iki yıl önce kurtarıldı. 2014 yılında DAİŞ çetelerinin işgal ettiği bu kent, çok sayıda katliamın planlandığı merkezlerden biriydi. Türkiye ile doğrudan bağlantı halindeki çeteler, buradan Avrupa’ya da kanlı planlar ihraç ediyordu. 1 Haziran 2016’da operasyon başlayan Demokratik Suriye Güçleri (QSD), yaklaşık iki buçuk ay sonra 12 Ağustos’ta kenti özgürleştirdiklerini duyurmuştu.

Türk devleti 20 Ocak’ta Efrîn’e yönelik başlattığı işgal operasyonları ardından, Minbic’i de hedefine aldı. 24 Haziran seçimleri yaklaşırken tehditler ve açıklamalar da arttı. Geçen hafta başında ABD’ye ziyarette bulunan Türk Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, mevkidaşı Mike Pompeo ile görüşmede Minbic konusunda bir yol haritası üzerinde anlaştıklarını söyledi. YPG de bir açıklama yaparak, Minbic’te askeri danışman olarak görev yürüten güçlerini geri çektiklerini bildirdi. Hemen sonra Minbic Askeri Meclisi bir toplantı yaparak, yaşananları kamuoyu ile paylaştı.

Hızlı cereyan eden gelişmelerden sonra ANF’ye konuşan Askeri Meclis sözcüsü Şervan Derwiş, kentte hassas bir durumun yaşandığına dikkat çekiyor.

‘’Şu an Minbic’te hassas bir durum yaşanıyor. YPG askeri danışmanların çekilmesinden sonra Minbic Askeri Meclisi sadeleşti” diyen Derwiş, koalisyon güçleri ile de diyalog halinde olduklarının altını çiziyor.

Derwiş şunları ekliyor: “Minbic Askeri Meclisi olarak temel görevimiz Minbic’in huzur ve güvenliğini sağlamak, sınırlarını korumak fakat Türkiye hep karışıklık çıkarma peşinde. Biz de ortaklarımız Koalisyona Güçleri’yle buna müsaade etmiyoruz. Minbic’te istikrarın sağlanması adına sürekli diyalog halindeyiz ve Minbic için ortak çalışıyoruz.”

Kent sakini Ebdulrezaq, Türk devletinin Cerablus’tan Efrîn’e uzanan hatta oluşturduğu terör ikliminin Minbic’e taşınmasını istemiyor. Ebulrezaq, Cerablus ve Bab’ın durumunu biliyor. Bu bölgeler, hırsızlık, yağma ve suç mahalline dönüşmüş durumda.

‘’Hepimiz Cerablus ve Bab’ın durumunun kötü olduğunu biliyoruz” diyor Ebdlulrezaq. “Kimse evinde huzur içinde uyuyamıyor. Hırsızlık, talan ön planda. Birkaç günde bir silahlı gruplar birbiriyle çatışıyor. Minbic’in de öyle olmasını istemiyoruz.”

Minbic etrafındaki gelişmelerin bir kaç gün içinde netleşmesi bekleniyor. Askeri sözcü Derwiş, kesin bir dille kentte bir değişiklik olmayacağını söylüyor. Derwiş, Minbinc’in evlatları olduğuna vurgu yaparak, neyin Minbic’in çıkarına olduğunu, neyin zarar verdiğini çok iyi bildiklerini kaydediyor.