Oluç: Naziler faşist de siz nesiniz!

Kürtlere yönelik artan saldırılara ilişkin partisinin düzenlediği açıklamada konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Naziler faşist de siz nesiniz. Toplumsal barışı bozan kutuplaştırıcı diliniz, Kürt'e düşmanlık anlayışınız zehir saçıyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, son günlerde Kürtlere yönelik gerçekleşen ırkçı saldırıları Beyoğlu’ndaki Şişhane Meydanı'nda protesto etti. HDP milletvekillerinin yanı sıra sivil toplum örgüt temsilcileri de açıklamaya destek verdi. "Konya valisi katliamı meşrulaştırma", "Katiller halka hesap verecek", "Irkçılığa karşı birlikte yaşam" dövizlerinin taşındığı açıklamada sık sık, "Katiller halka hesap verecek", "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları atıldı.

Ülkenin iktidar tarafından faşist bir zemine çekilmek istendiğini belirten HDP İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, ırkçı saldırıların organize bir şekilde gerçekleştiğini söyledi. İktidarın savaşta ısrar ettiğini vurgulayan Avcı, "Tüm yolsuzluklarını gizlemek ve Kürt halkını hedef haline getirerek kendi uğursuz rollerini kapatmak istiyorlar. Konya'da kendi halinde bir aileye yapılan bu ırkçı saldırıda valiliğin yaptığı açıklama cinayeti meşrulaştıran gayri ciddi bir açıklamadır. Mesele yalnızca Konya meselesi değil” dedi.

‘FATURASINI AĞIR ÖDEYECEKLER’

“İzmir'i, Ankara'yı, Suruç'u nasıl açıklayacaksınız? Devlet bürokrasisini ciddi olmaya davet ediyoruz” diyen Avcı, şöyle devam etti: 

“İnsanlar yaşamını kaybediyor, yurttaşların barınma hakları ellerinden alınıyor, organize ırkçı saldırılar yapılıyor. Bu buz gibi ırkçı faşist saldırıdır. Bayramı bize zehir ettiniz. Memlekette yapılmadık rezillik kalmadı. Bizler insan olarak utanç duyuyoruz. Savunmasız insanları linç eden bir hukuk tüm dünya nezdinde utanılmalıdır. Ülkeyi içinden çıkılmaz bir hale getirenler bunun faturasını ağır ödeyecek.”

‘HALA BİR AÇIKLAMA YAPILMADI’

Saldırıların kara bir eylem olduğunu ifade eden HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ ise halka düşmanlık tohumlarının ekildiğinin altını çizerek, halkların birliğinin yok edilmek istendiğini dile getirdi. Dağ, Kürtlere karşı yapılan saldırıların kirli politikalarla yürütüldüğünü söyledi. Katillerin belli olduğunun altını çizen Dağ, “Deniz Poyraz’ı, Berkin Elvan’ı, Kemal Kurkut’u katledenler, katillerin sırtını sıvazlayanlar Hakim Dal’ın da katilleridir. Kürtçeyi her yerden kaldırıyorlar. Bir yandan da Kürt şehirlerinde saldırılarını sürdürüyorlar. Kürtler artık bu oyunlara inanmıyorlar. Kürtler dostunu ve düşmanını iyi tanıyor. Kürtler onları katledenleri biliyorlar. Bugün katil bu hükümet değilse Kürt halkının katillerinin hesabını sorsun. Bir haftada Kürtlere karşı 3 defa saldırı gerçekleşti. Hala bir açıklama yapılmadı” diye konuştu.

'NAZİLER FAŞİST DE SİZ NESİNİZ?'

Saldırıda yaşamını yitiren Hakim Dal'ı anarak ırkçı saldırıları kınayan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da sorumluların aynı olduğuna değinerek, "Valiliklere ve devlete hatırlatmak lazım. Avrupa'daki saldırılara sesiniz çıkıyor da burada neden sesiniz çıkmıyor? Almanya'da Naziler faşist oluyor da Kürde saldıranlar, siz ırkçı olmuyor musunuz? İçişleri Bakanı, ırkçı olmadığını mı sanıyorsun? Tüm dünya görüyor sizi. Biraz olsun utanmıyor musunuz? Huzur içinde yaşamak isteyen insanlara saldırmaktan utanmıyor musunuz? Bu saldırılarda büyük bir suç işleniyor. Irkçılığın sonu soykırımcı bir zihniyettir. Bu saldırılarda nefret suçu, insanlık suçu, insan öldürme, yaralama, öldürmeye teşebbüs, mala zarar verme, çökme anlayışı var. Tüm bu suçlar işlenirken yargı ne yapıyor? Her gün vekillerimize fezleke göndermek için yarışan savcılar neredesiniz? Kürtlere saldıranlara cezasızlık hediyesi veriyorsunuz. Bu yüzden bu saldırılar devam ediyor. Cezasızlık hüküm sürdüğü için bunlar devam ediyor" diye konuştu.

NEFRET SUÇU

İktidarın ırkçı dilinin katilleri azmettirdiğinin altını çizen Oluç sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

"Tüm bu suçların tepesindeki iktidar ne yapıyor, nefret söylemlerini sürdürüyor. HDP kapatılsın diye Anayasa Mahkemesi’ni (AYM) tehdit edenler, yaptıkları toplantılardaki konuşmalarda her türlü nefret suçunu işleyenler saldırıların azmettiricileridir. Toplumsal barışı bozan kutuplaştırıcı diliniz, Kürt'e düşmanlık anlayışınız zehir saçıyor. İktidar bir ülkedeki kutuplaşmayı kaldırmak zorundadır. Farklı kimliklerin varlığını her gün hatırlatmaktadır. Ama onlar düşmanlık tohumları seriyor. İktidar aklını başına alsın. Yaptıkları politikaların siyasi hesabı ağır olacaktır. Nefret suçu ağır bir suçtur. Bugün HDP ve Kürtler bu saldırılara maruz kalıyor fakat bunlara karşı kararlı bir duruş olmadıkça hepimiz bu ülke sınırları içerisinde her türlü saldırıyı cesaretlendireceğiz."

Açıklama sloganlar ve alkışlar eşliğinde son buldu.