Qamişlo’da bir bayram arefesi

Şehit aileleri bayram sabahı tüm Qamişlo halkı ile birlikte Şehitliğe akacak. Çünkü şehit dünün, bugünün ve geleceğin aynasıdır.

Rojava’nın Qamişlo kentinde bayram arefesini ve bayram hazırlıklarını gözlemledik. Kadınlar omuzlarında silahlarıyla şehrin güvenliğini sağlarken halk bayram hazırlıklarını tamamlayıp daha bugünden şehitliklere akın etti. Rojava halkı bayramlara toplumsallığını daha geliştirme ve dayanışma anlamı biçiyor. Bu nedenle yıllardır süren ambargo ve savaşa rağmen her bayramını yine heyecanla karşılıyor.

İlk durağımız çarşı ve pazar yeri oluyor. Güneşli sıcak bir gün, hava biraz da bunaltıcı ama cıvıl cıvıl çocuk seslerinin satıcıların seslerine karışıyor Pazar yerinde. Herkes bayramda misafirlerini ağırlama düşüncesiyle bütçelerine göre alışverişin telaşına düşmüş.

SİLAHLI KADINLAR YOL KONTROLÜNDE

DAİŞ’in intihar saldırılarıyla Qamişlo’yu kana buladığı günlerde bile güvenli olmayı başarmış bir yer Qamişlo çarşısı. Rojava asayişinin aldığı tedbirlerle halk yıllardır bu çarşıda kalabalığa rağmen korkmadan alış-verişini yapıyor. Bayram arefesi ve bayram içinde olağanüstü önlemler almış Qamişlo asayişi.

Daha sonra pazar yerinden ayrılıp caddeye çıkıyoruz. Caddenin yoğunluğu içinde ilk göze çarpan halk güvenliğini sağlamaya çalışan HPC’li kadınlar. Yol kontrolleri yapan HPC-JİN üyesi kadınlar bayramda da görevlerinin başında olacak. Yaşamı örmek için savunma görevini güçlü bir şekilde yerine getiriyorlar. Silahları omuzlarında şehirlerini tehlikelere karşı korumaya gönüllü anneler ve genç kadınlar yüzlerindeki güleç tebessümle gelip, geçen halkı selamlıyor.

HALK ŞEHİTLİĞİNİ DE BAYRAMA HAZIRLIYOR

Akşam üzeri şehit aileleri sabah gelecek misafirleri ağırlamak için mezarlıkları temizleyip ağaçları suluyor ve dualarını ediyorlar. Rojava’da her bayram erkenden kalkılır ve bayramın ilk eylemi şehitlikleri ziyarettir. Çünkü şehit dünün, bugünün ve geleceğin aynasıdır. Şehit özgür yaşam uğruna verilen bedel, onunla sözleşmedir.

Rojava halkı için. Bu nedenle toplumsal dayanışma anlamına gelen bayramlarda ilk olarak toplumun öncüleri, sevgilileri şehitler ziyaret edilir şehitliklerde. Bu nedenle bugün her yaştan insanın geldiği şehitlikte her anne, baba ve çocuğun gözünde burukluğun aksine gurur var. Şehit aileleri bayram sabahı tüm Qamişlo halkı ile birlikte Şehitliğe akacak ve Rojava Devrimi boyunca yaşamını yitiren özgürlük savaşçılarına ve canlarına, "Bayramın kutlu olsun şehidim" diyecekler.