Suriyeli Arap Çalıştayı sona erdi

Rojava’nın Eyn İsa kentinde düzenlenen “Suriyeli aşiretler toplumu koruyor, toplumsal sözleşmeyi savunuyorlar” sloganı ile düzenlenen Suriyeli Arap çalıştayı sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi.

Demokratik Suriye Meclisi’nin (MSD) Girê Spî Kantonu’nun Eyn İsa ilçesinde düzenlediği Suriyeli Aşiretler Çalıştayı sonuç bildirgesinin okunmasıyla son buldu.

QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi, MSD Eşbaşkanı Emine Umer, MSD Yürütme Konseyi Başkanı Îlham Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve siyasi partilerin temsilcileri ile 70 aşiret ve kabilenin temsilcisi çalıştayda hazır bulundu.

Begara aşireti lideri Hacim Esed El-Beşîr tarafından çalıştayın sonuç bildirgesi okundu.

Sonuç bildirgesinde katılımcıların şu maddelerde anlaştığı belirtildi:

“*Suriye halkının ve topraklarının bütünlüğü, Cerablus, Ezaz, Bab ve İdlib’deki Türkiye işgalciliğinin sona ermesi, Efrîn’in özgürleştirilmesi ve halkının güven içinde topraklarına geri dönmesi.

*Suriye krizinin çözümünde ortak sorumluluk ve Suriye genelinde barışın sağlanması.

*Silahlı savaşın etkileri ve kalıntılarının sona ermesi, Suriye halkının layık olduğu halkların kardeşliği ve ortak yaşamının gerçekleşmesi.

*Ademi merkeziyetçi bir Suriye’nin inşası, bölgenin tüm halklarını kapsayacak demokratik ve siyasi bir sistemin oluşturulması.

*Suriye anayasasının demokratik olması, Suriye toplumunun tüm kesimlerinin ve güçlerinin onayını alması.

*Teröre karşı mücadelenin sürdürülmesi, ideolojik, maddi ve finansal kaynaklarının kurutulması, insanlık dışı suçlar işleyenlerin kanunlara göre cezalandırılması.

*Demokratik değişimin gerçekleşmesi ve Suriye’nin gelişimi için ortak çalışma yürütülmesi.

*Irkçılık, milliyetçilik, dincilik ve cinsiyetçiliğin her türlüsünün reddedilmesi.”

Çalıştayın sonunda aşiret liderleri, QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi’ye hediye verdi.