Temelli'den Erdoğan'a: Ağzına bile alamayacaksın!

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yerel seçim mesajı vererek, partilerini tehdit eden Erdoğan'a, "Kayyum sözcüğünü ağzına bile alamayacaksın" diye seslendi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Van İpekyolu İlçe Örgütü'nün 2'nci Olağanüstü Kongresi'ne katıldı. Kongrede, HDP İl Eş Başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van İl Eş Başkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kava, HDP MYK Üyesi Bedia Özgökçe, Van Milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Barış Anneleri, TJA Aktivistleri, DTK Temsilcileri, STÖ’ler ve çok sayıda delege katıldı.

Temelli, "HDP'yi yaratan '70’lerin devrimci mücadelesi, '80’lerin Kürt özgürlük mücadelesi deneyimleridir" diyerek, "HDP’yi, fikirlerini, mücadelesini anlamak için çok gerilere bakmak gerekir. Bu onurlu mücadelenin nasıl başladığına bakmak gerekir" dedi.

ÖCALAN SELAMLANDI

"Fikirler tecrit edilemez. Bu fikre de, siyasi iradeye de, İmralı’ya da, Sayın Öcalan’a da bin selam olsun" diyen Temelli, "Her şeyi çölleştirdiler ama baş edemedikleri bir şey var o da sizlersiniz, HDP’dir" mesajını verdi.

'KAYYUMCU ZİHNİYETİ TEMİZLEYECEĞİZ'

AKP'nin siyasi soykırım operasyonlarıyla seçim çalışmasına başladığına dikkat çeken Temelli, şöyle devam etti:

"2014 yerel seçimlerinde 102 belediye kazandık. Bu 102 belediyenin 96’sına kayyum atanmış durumda. Otoriter rejim adeta bu ülkeyi bir kayyum cumhuriyetine çevirmiştir. Biz kayyum cumhuriyetini kabul etmiyoruz, biz demokratik cumhuriyeti var etme umudumuzu ortaya koyuyoruz. Bu kayyumcu zihniyeti bu coğrafyadan temizlemek, onur kazandırmaktır. Bunu da yine biz başaracağız, siz başaracaksınız."

Katılımcı şeffaf bütçe ile belediyeleri yönettiklerini söyleyen Temelli, "Gidin bakın yolsuzluk yapmayan, hazine arazilerini satmamış kayyum yok. Bu iktidar yolsuzluk ve haksız zenginleşme üzerinden ayakta duruyor. Kayyumlara da sirayet etti bu anlayış ama bunların hepsinin hesabını soracağız" diye kaydetti.

"Kayyumları Saray'a yollarken borçlarını da yollayacağız" vurgusunda bulunan Temelli, Erdoğan'a, "Karşında öyle bir irade göreceksin ki değil kayyum atamak kayyum sözcüğünü ağzına bile alamayacaksın" diye seslendi.

'TOPLUMSAL İTTİFAKI TABANDA KORUMALIYIZ'

Temelli, şunları söyledi: "Güçlü bir kararlılığı yerel seçimlerde sandığa taşımalıyız. Bulunduğumuz her yerde bu güçlü iradeyi açığa çıkarmalıyız. HDP çatısı altında bunu yaptığımız gibi mahallemizde, köyümüzde, sokağımızda tüm toplumu bu mücadeleye dahil etmeliyiz. Çalınan senin hakkındır. Bu ülkenin emekçileri, kadınları, gençleri, hakkı gasp edilen halkları; anadili hakkı gasp edilmiş Kürt halkı, Süryani halkı, kimliği cumhur ittifakı tarafından ipotek altına alınmış Türk halkı, inancı siyasete alet edilen Alevi halkı, şimdi yan yana gelme zamanıdır. Toplumsal ittifakı tabanda korumalıyız. Bunu başaracağımızdan şüphem yok."

'GENÇLERİN, KADINLARIN KENTİNİ KURACAĞIZ'

Temelli, "Kadınların, gençlerin, emekçilerin kentini kuracağız" diyerek, "Kentlerimiz kadınların kenti olsun istiyoruz. Kadına yönelik şiddet son bulsun istiyoruz. Söz yetki kararı eşit temsiliyetle birlikte, kadınlarla birlikte vermek istiyoruz. HDP bir kadın partisidir. Bu başarı kadınlarla mümkün olabilirdi biz de öyle yaptık. Bu vesile ile tüm kadın yoldaşlarımı da selamlıyorum. HDP siyasetin genç siyasetidir. Gençlerin siyasette olmasıyla statükoya hayır dedik. Bu ceberut iktidarın statükoyu dayatmasına gençlerle birlikte karşı çıktık" şeklinde konuştu.

"Bu ülkede emekliler intihar etmesin diye, hakkını alabilsin diye kentlerimizi emekçilerin kenti haline getireceğiz" diye devam eden Temelli, örgütlenmenin büyütülmesi gerektiğini söyledi.

'ADALETİ ANCAK MÜCADELEMİZ SAĞLAR'

Temelli, Türkiye’de gazetecilerin tutuklandığına işaret ederek, şöyle devam etti: "Demokratik siyaset yapanlar tutsak ama çeteler için af tartışmaları yapılıyor. Adaleti sağlamak ancak bizim mücadelemizle olacaktır."

Binlerce insanın, bu içinden çıkılmaz kriz koşullarında intihar etmeye başladığını dile getiren Temelli, "Bir intihar ülkesi olmuşsanız orada adalet kalmamıştır" diye ekledi.

"Bu ülkenin cezaevine değil toplumsal barışa ihtiyacı var. Bunun ilk yolu da Baluken’in, Demirel’in, Kışanak’ın, Yüksekdağ’ın, Demirtaş'ın ve Bekir Kaya’nın serbest bırakılmasıdır" diyen Temelli, "Sayın Öcalan, 'AKP bizi oyalıyor' diyordu. 'Ama bu şansı yitirirsek bu konunun muhatapları dışarıya taşınır' dedi. Öyle de oldu, konunun muhatapları dışarıya getirdiği için savaş çözümsüzlüğü getirdi" şeklinde konuştu.

'İMAM, ZABITA, SARAY ÜÇGENİ...'

Kürt düşmanlığının sürmesi için bütçenin en büyük kaleminin silahlanmaya gittiğini ifade eden Temelli, AKP'nin ülkeyi imam, zabıta, saray üçgeninde yönettiğini söyledi.

MUHALEFETE ÇAĞRI

Muhalefet partilerine seslenen Temelli, "Ülkenin gidişatı felakete sürüklenmektedir. Siyasetçiler halkın sorunlarına arkasını dönüp kapalı kapılar ardında pazarlık yapamaz" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Amedspor'a ırkçı saldırıyı da kınayarak, "Yerel seçimlerde de, yeşil sahalarda da biz kazanacağız" ifadesini kullandı.

 

Konuşmaların ardından gidilen seçimlerde Bahattin Karaman ve Öznur Bartın HDP İpekyolu İlçe Eş Başkanlığına seçildi.