TJA aktivisti Üren: AKP Şırnak'ta ateşle oynuyor

DBP Uludere Belediye Dşbaşkanı ve TJA aktivisti Zeynep Üren, AKP'nin Botan'ın demografik yapısını değiştirmek için Kazakistan, Afganistan ve Suriye'den gelen insanları yerleştirdiğini belirtti.

AKP hükümeti Kürdistan'da tabela partisi olduğu ve oy alamadığı bölgelerde farklı politikalar uygulamaya devam ediyor. AKP daha önce Van, Ağrı, Erzurum ve Urfa'nın demografik yapısının değiştirmek için Ukrayna ve Kazakistan'da getirdiği Ortadoks Türklerini yerleştirmişti. AKP şimdi de Botan bölgesini yeniden dizayn etmek ve kendi ideolojisini yaymak için harekete geçti.

Gasp edilen DBP Uludere eşbaşkanı ve TJA aktivisti Zeynep Üren, AKP'nin Şırnak'a ilişkin politikalarına ANF'ye değerlendirdi. Botan bölgesinin hiç bir dönemde işgalcilere boyun eğmediğini, her zaman dil, kültür, kimlik ve özgür bir yaşam için direndiğini söyleyen Üren, 30 yıl önceki gibi halkın yine göçe maruz bırakıldığını belirtti.

AKP KOMÜNAL KÜLTÜRÜ YOK ETMEK İSTİYOR

AKP iktidarının Cizre raporunda, Cizre'de kimsenin teslim olmadığını itiraf ettiğini kaydeden Üren, "Bu da Botan'ın direnişçi ruhunu ortaya koyuyor. Botan halkı Egîtlerin ruhu ile kanının son damlasına kadar direndi. Devlet çok iyi bilsin ki ölüm, katliam, kaybetme ve göç politikalarıyla Şırnak'ı işgal edemez. Şimdi de farklı ülkelerden getirdikleri insanları Şırnak, Cizre ve Silopi'ye yerleştirerek farklı bir politikayla Botan direnişini kırmak istiyorlar" dedi.

AKP'nin Botan'daki komünal kültürü yok etmek istediğine dikkat çeken Üren konuşmasına şöyle devam etti: "Şırnak'ta kimse aç değil çünkü halk bir parça ekmeğini birbiri ile bölüşüyor. Bu Şırnak'ın komünal kültüründen geliyor. Şimdi TOKİ konutları yaparak Şırnak'ın kültür ve ahlak yapısını bozmak istiyorlar. Şırnak hassas bir bölge ve TOKİ'ye uygun değil. Hassas toprağa 15-16 katlı bina dikilerek halkın güvenliği gözardı ediliyor. Halkın evlerini yıktılar ve şimdi de güvenli olmayan binalara mecbur bırakıyorlar. Bu şekilde halkın komşuluk, dil ve birlikte yaşam kültürünü yek etmek istiyorlar. Şırnak 40 yıldır bu politikalara karşı direniyor."

AKP ŞIRNAK'I YENİDEN DİZAYN ETMEK İSTİYOR

AKP'nin bölgede Kürtlerin kanı üzerinden zengin olanları savunduğunu ve piyon olarak kullandığını dile getirdi. İktidarın savaş politikaları yüzünden halkın göçe zorlandığını vurgulayan Üren, AKP'nin göç edenlerin yerine yabancı ülkelerden gelenleri yerleştirmek istediğini belirtti.

Botan halkının direnişini kıramayan AKP'nin Kazakistan, Afganistan ve Suriye'den gelenleri bölgeye yerleştirerek Şırnak'ı yeniden dizayn etmek istediğini sözlerine ekleyen Üren, "Şırnak sokaklarında gezdiğimizde daha önce hiç karşılaşmadığımız insanları görüyoruz. Şırnak'ta hepimiz birbirimizi tanıyoruz ve aile gibiyiz. AKP Şırnak'ı bu şekilde dizayn ederek güçlü olmak istiyor. Biz Şırnak'ta olduğumuz sürece işgalcilerin güçlenmesine izin vermeyeceğiz. Halkımıza ve direniş kültürüne bu konuda inancımız tamdır. AKP psikolojik savaş yürüterek Şırnak'ta güçlü olduğunu göstermeye çalışıyor" diye konuştu.

DEVLET KORUCULARI TUZAĞA DÜŞÜRÜYOR

İşgalcilere hizmet edenlere de çağrıda bulunan Üren, "Botan'ın direniş kültüründen utanmanız lazım. İşgalcilerin ömrü kısadır ve Kürdistan'da daha fazla yaşamayacaklar. Bu topraklarda beraber yaşayacak olanlar bizleriz. Herkesin bu gerçeği göz önünde bulundurması gerek.

Hiç bir zalim halkı savunamaz, halkı savunacak olanlar mazlumlardır. Sêgirkê köyünde devletin korucularını nasıl kurşunladığını tüm kamuoyu gördü. Bölgede devlet korucuları tuzağa düşürüyor. Korucuların ölmesi onların umurunda değil. Korucu da olsa devletin gözünde Kürtler. Korucuların artık uyanması ve devletin oyunlarına gelmemesi lazım" dedi.

'İŞGALCİLERE KARŞI BİRLİKTE DİRENELİM'

AKP'nin devlet güçlerinin ve yandaşlarının eliyle toplumun uyuşturucu maddelerine alıştırılmaya çalışıldığını vurgulayan Üren konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Tarihimizden bu güne kadar halkımız uyuşturucu maddelerin adını dahi bilmezdi. AKP şuan toplumun ahlakını bozmak için uyuşturucu maddelerini dağıtıyor. Toplumun kültür ve ahlakından dolayı kimse hata yapmaya cesaret edemiyordu.

Fakat son 3 yıldır AKP tüm kirliliğini Şırnak'a bulaştırmak istiyor. Uyuşturucu, fuhuş ve tecavüz kültürümüzde yok ama AKP toplumda bunları geliştirmek istiyor. Bunları uygulayanların hepsi de AKP üyeleridir. Şırnak, Cizre, Silopi ve Uludere'de bu gerçeği gözümüzle gördük. Bundan dolayı halkımızın AKP'ye güveni yok. Biz sadece Kürt Özgürlük Hareketi'ne güveniriz. Göçe maruz kalan halkımıza da buradan çağrı yapmak istiyorum. Toprağınıza geri dönün ve işgalcilere karşı birlikte direnelim."