Türk devleti ve çetelerinin işgali altındaki Efrîn’deki üç yıllık savaş suçları

Kuzey ve Doğu Suriye’deki insan hakları örgütleri Türk devleti ve çetelerinin işgali altındaki Efrîn’deki suçları kamuoyuna açıkladı.

Suriye Hukuk Koruma İnisiyatifi, Cizre Bölgesi İnsan Hakları Örgütü, Suriye Kadın Hakları Araştırma Merkezi, Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS), Cizre Bölgesi Avukatlar Birliği ve Suriye-Efrîn İnsan Hakları Örgütü Türk devletinin son 3 yılda Efrîn’de gerçekleştirdiği suçlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamayı Cizre Bölgesi İnsan Hakları Örgütü Eş Başkanı Evin Cuma okudu.

2018 YILI

Evin Cuma, 2018 yılında Türk devleti ve çetelerinin saldırıları sonucu 498 sivilin yaşamını yitirdiğini, 82 kişini işkenceye maruz kaldığını, 696’dan fazla kişinin yaralandığını dile getirdi. Türk devletinin saldırılarından eğitim alanında etkilendiğini kaydeden Evin Cuma, “Efrîn Kantonu Eğitim ve Öğretim Komitesi’nin verdiği bilgilere göre Türk devletinin saldırıları sonucu 64 okul yıkıldı. Saldırılardan önce 50 bin 855 öğrenci eğitim görüyordu. Şimdi ise Şehba’da 13 bin öğrenci eğitim görüyor. Türk devleti Efrîn Üniversitesini kapattı. Okulların çoğunu cezaevi ve karargaha çevirdi. Anadilde eğitimi sonlandırdı. Eğitim dilini Türkçe yaptı. Yine herkese İslam dinini dayattı” dedi.

2018 yılında 943 kişinin kaçırıldığını belirten Evin cUMA, çoğu insanın işkence ile katledildiğini kaydetti.  Türk devletinin Avrîn Hastanesi’ne 3 kez saldırdığını vurgulayan Evin, “Türk devleti yaralıları taşıyan Heyva Sor a Kurd’a da saldırdı. Matina ve Meydana köylerindeki su istasyonlarına da toplarla saldırdılar. İnsanların göç ettirilmesi için suçlar işlendi” diye konuştu.

2019 YILI…

Türk devleti ve çetelerinin 2019 yılında gerçekleştirdiği suçlara dikkat çeken Evin Cuma şöyle konuştu: “6 binden fazla kişi kaçırıldı. 500 kişi aileleri tarafından verilen fidye karşılığında serbest bırakıldı. 300 kişinin akıbeti belli değil. 700 kişi işkenceye maruz bırakıldı. 54 kişi cezaevlerinde işkence sonucu yaşamını yitirdi. Aralarında gazetecilerin de olduğu 41 kişi Türk devletinin top atışı sonucu yaşamını yitirdi.  670 kişi Türk devleti ve çetelerinin bombalaması sonucu yaralandı. 760 kişi mayın ve sivil yerleşim alanlarındaki patlamalar sonucu yaralandı. 2 Aralık 2019 tarihinde Til Rifat’a yapılan saldırı sonucu 8’i çocuk 10 kişi yaşamını yitirdi.  

Efrîn’de ise 40 kadın katledildi. 128 Kadın yaralandı. 60 çocuğa cinsel istismarda bulunuldu. Genel olarak ise 9’u kadın 58 sivil katledildi. 987 kişi kaçırıldı. Sivil yerleşim alanlarında 39 patlama meydana geldi. Patlamaların sonucunda 170 kişi yaralandı ya da şehit oldu.”

2020 YILI...

Türk devletinin 2020 yılında gerçekleştirdiği suçlara da değinen Evin Cuma “35 kadın kaçırıldı. 67 kadına tecavüz edildi, 5 çocuk küçük yaşta evlendirildi” dedi.

2021 YILI...

2021 yılının ilk 3 ayında yaşananlara ilişkin bilgi veren Evin Cuma, “153 sivil kaçırıldı. Kaçırılanlardan 4’ü çocuk 15 kişi katledildi. 3 bin zeytin ağacı söküldü. 15 tarihi yer tahrip edildi” dedi.

KUTSAL MEKANLAR BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE TAHRİP EDİLDİ

Türk devletinin saldırıları sonucu Efrînlilerin topraklarını terk ettiğini belirten Evin Cuma, “Şu an 7 bin kişi Efrîn’de kaldı. 315 bin fidan söküldü. 10 bin hektar alan yakıldı. 28 tarihi yer yıkıldı. Eyn Dara, Nebi Huri, Goristana Keşe’de 75 tarihi tepe kazılarak tahrip edildi. 15 kutsal mekan da kullanılamaz hale getirildi” şeklinde konuştu.  

BM ve uluslararası kuruluşların harekete geçmesi için çağrıda bulunan Evin Cuma şöyle devam etti: “Türk devletinin Suriye topraklarındaki işgali bitmelidir. İnsan hakları örgütleri Efrîn’deki suçları belgelemelidir. Türk devleti ve sözde Suriye Milli Ordusu’na uluslararası alanda bir soruşturma açılmalıdır.”