İran besicliği normalleştiriyor

Gerilla Hawar Sînê, İran'ın sinsi bir politikayla besicliği normalleştirmeye çalıştığını belirterek, “Besic kartı alabilmek için sıraya giriliyor. Özellikle gençler buna karşı refleks geliştirmeli” dedi.

Rojhilatê Kurdistan’ın Sînê şehrinden olan gerilla Hawar Sînê, İran’ın çok sinsi bir politika uyguladığını belirterek, özellikle gençlerin bunu boşa çıkarması gerektiğini söyledi.

Sînê’nin direniş tarihine işaret ederek, direnişçi halkının her zaman düşmanın katliamlara varan baskılarına maruz kaldığını hatırlatan gerilla Hawar Sînê, “Düşman her zaman Sînê’deki direnişçi potansiyeli öldürmek istemiştir ama Sînê halkı hiçbir zaman düşmana boyun eğmemiştir” dedi. 24 gün verilen direniş örneğini veren gerilla Hawar Sînê, düşmanın zaman geçtikçe bu politikalarının sonuç almadığını gördüğünü, bunun üzerine daha yumuşak ve sinsice asimilasyon yolunu seçtiğini vurguladı. Şimdi uyguladığı politikanın farkına varmak için çok bilinçli olmak gerektiğine işaret eden gerilla Hawar, şu örneği verdi: “Mesela şimdi Sorancayı serbest bıraktığını söyleyerek halkı kandırıyor. Halkı kendi diliyle asimile ediyor. Sistemin tarihini, kültürünü, politikasını Soranca öğretiyor ve bazı kesimler de devletin Kürtlere hak verdiğini sanıyor. Halbuki bilinçli birisi bilir ki; devlet, bu şekilde Kürtlerdeki direniş ruhunu yok ederek kendi siyasetini kabul ettirmek istiyor.”

Besicliğin (koruculuk) sistem tarafından geliştirilen ve gittikçe de normalleştirilen bir politika gibi pazarlandığını kaydeden gerilla Hawar, şunları paylaştı: “İran sistemi besicliği öyle meşrulaştırmış ki; artık her aile çocuğuna bir besic kartı alabilmek için sıraya giriyor. Çünkü devlet, ‘eğer bu kart olmazsa sistemin hiçbir yerinde iş bulamaz, çalışamaz, yaşayamaz’ yolunu dayatmış. Bu da halkı bir nevi mecbur bırakıyor. Çocuklardan yaşlılara kadar besicliği yayıyor. Aileler çocukların besic olmasının anlamının farkında mı acaba? Henüz çocukken bu devletin ideolojisi beyinlere aşılanıyor. Henüz küçükken babasını, annesini devlete ihbar etmeyi öğreniyor. Bu asimilasyonun en derinidir. Devlet özellikle de Sînê gibi direnişçi yerlerde bu durumu geliştiriyor. 20 yıl önce bir Sînêliye, ‘sen ajansın’ denilseydi kıyamet kopardı, ölümdü o kişi için. Halk selam vermezdi böyle birine. Şimdi çok sıradanlaştırılmış. Hatta resmi kartı da veriliyor.”

Gerilla Hawar Sînê, son olarak halkın bu duruma karşı duyarlı ve bilinçli olması gerektiğini belirterek, özellikle kadın ve gençlere seslendi: “Düşmanın bu politikalarına karşı refleks geliştirin, bu oyunlarına gelmeyin. Besiçlik Kürt onuruyla oynamak, küçük düşürmektir.”